fbpx
 
 

PRESS280312_3_resize.JPGTražimo od Vlade RH hitnu sjednicu u Slavonskom Brodu gdje će osnovna tema biti stanje s Rafinerijom nafte Bosanski Brod i upoznavanje s planovima i projektima Vlade uz poslove s ruskim partnerima, poruka je s hitne  konferencije za novinare gradonačelnika Mirka Duspare sazvane povodom posjete Rusiji prvog potpredsjednika Vlade RH Radimira Čačića i najavljenih brojnih energetskih projekata koji bi se trebali ostvariti i u gradu Slavonskom Brodu i okolici.
   Gradonačelnik Duspara upriličio je presicu kako bi uputio poruku građanima grada Slavonskog Broda, ali i onima koji odlučuju o zdravlju Brođana, a da ih za to ništa ne pitaju.
   -O svemu saznajemo iz medija i mislim da nije fer od prvog potpredsjednika Vlade da ovako nastupa prema građanima grada Slavonskog Broda. Mislim da prije svega građani trebaju biti upoznati što se planira u Vladi da znamo kako se ponašati, jer upravo smo dobili izvješće o kakvoći zraka za prošlu godinu i nažalost mi smo i s ozonom u 3.kategoriji kvalitete zraka s ovakvom količinom  prerade nafte u Bosanskom Brodu, a što će tek biti kad se ta proizvodnja poveća za nekoliko puta ?
Prema tome, u ime građana grada Slavonskog Broda tražimo da Vlada dođe i zasjeda u gradu Slavonskom Brodu, da nas upozna s projektima, s prodajom imovine građana RH. Mislim da na to imamo pravo. U ponedjeljak imamo ovdje sastanak s ministricom zaštite okoliša koja bi isto tako trebala odraditi onaj dio posla za koji su bili zaduženi još prije dvije godine, znači druga mjerna postaja za koju još nije raspisan ni natječaj, što dovoljno govori o nebrizi Vlade RH prema građanima grada Slavonskog Broda.
   -Petrokemija je bila očigledno samo mamac za nas u Hrvatskoj, a pogotovo za nas u Slavonskom Brodu i dok se ljudi bave pričom da li Petrokemiju treba privatizirati ili ne, svi novinski članci koji dolaze iz Rusije idu za jednim multifunkcionalnim produktovodom, o terminalu u Bosanskom Brodu, terminalu kod Slavonskog Broda, izgradnjom Zavoda za preradu nafte, a to bi u prijevodu mogla biti tvornica za preradu ili rafinerija, izgradnjom produktovoda i izgradnjom terminala u Omišlju.
Potpredsjednik Čačić vrlo lako se uklopio u nastavak pregovora bivšeg premijera Sanadera jer su se obvezali da će Janaf i HŽ pripremiti i uložiti sve u produktovod i u rekonstrukciju željeznice da bi se onda nafta još više prerađivala u Bosanskom Brodu.
Prije mjesec dana na najavu ove posjete Rusiji tražili smo prijem kod gospodina Čačića koji je tada primio delegaciju iz ruske tvrtke koja upravlja rafinerijom Bosanski Brod. Tih dana bio sam u posjeti Predsjedniku Republike i između ostalog spomenuo ponovo i taj problem jer je on direktno vezan za Grad i građane grada Slavonskog Broda. Sve ovo što se sad dogovara je u stvari za povećanje količina prerade nafte u Rafineriji Bosanski Brod, a to znači da ćemo mi imati zrak puno gori nego što ga imamo sada.
Ministrica zaštite okoliša najavila je sljedećeg tjedna posjetu Gradu i županiji gdje bi između ostalog tema bila i onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu iz rafinerije u Bosanskom Brodu. Ono što mogu reći vezano uz to, a ona je nasljednik ministra Bačića koji je lani došao u Brod i i išao u rafineriju Bosanski Brod i od tada do sada nije napravljeno ništa ! Ministrici zaštite okoliša u ponedjeljak ću izraziti svoje mišljenje o brizi za građane RH-e, tisuću puta sam dosad rekao da imamo ista prava kao svi ostali, nažalost mi to nemamo.
Niti je napravljen elaborat utjecaja na zdravlje građana, što je bila obveza Zavoda za javno zdravstvo BP županije, niti je postavljena druga mjerna postaja koja je trebala biti postavljena, a nije još raspisan ni natječaj ! A ova mjerna postaja, mjeri podatke u krugu od dva kilometra, a što je s ostalim dijelom grada ?
A rezultati mjerenja su ovako: da smo mi  uz ono što smo imali – sumporovodik i lebdeće čestice ušli u 3.kategoriju kvalitete zraka (prekomjerno onečišćen zrak) i s ozonom.
I upravo zbog toga sam sazvao ovu tiskovnu konferenciju da poručim i ljudima iz SDP-a i HNS-a koji se bore kako da posmjenjuju direktore gradskih trgovačkih društava u Slavonskom Brodu, da imamo puno većih problema s Rafinerijom nafte i sa zagađenjem zraka, a rekao bih da još najvećih problema imamo s Vladom i bilo bi dobro da utječu na da se malo više uključe u život grada Slavonskog Broda.
Rekao sam to dosad već stotinu puta: mi smo za razvoj, ali da taj razvoj ne ide na uštrb zdravlja građana grada Slavonskog Broda. Jer onaj tko nema problema sa zdravljem, ne zna što to znači, zaključio je gradonačelnik Duspara na konferenciji za novinare. 
PRESS280312_5_resize.JPG

 

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna

Grad Slavonski Brod, Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217
Kontakti Gradske uprave

 

facebook YouTube vimeo