UKLANJA SE BOMBA IZ ISTOČNOG REDUITA BRODSKE TVRĐAVE

bombanaslovna.JPG

Prije tri mjeseca za novog ravnatelja Vojnog muzeja pri MORH-u izabran je g. Mario Werhas. Zbog čega je ova informacija važna za Grad Slavonski Brod? Novi je ravnatelj, naime, odlučio ubrzati pitanja koja već dulje vrijeme stoje neriješena. 

Ravnatelja Vojnog muzeja danas je primio gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara,  dr.med. Povod za organizaciju sastanka, na kojem je prisustvovao i koordinator Grada Slavonskog Broda za projekte u kulturi, znanosti i visokom obrazovanju Petar Bašić, bile su dvije teme. 

Prva je uklanjanje odnosno vađenje neeksplodirane bombe iz istočnog reduita brodske Tvrđave. U pitanju je saveznička bomba bačena na područje Tvrđave za vrijeme Drugog svjetskog rata, koja bi mogla biti teška i do jedne tone. Nakon što je g. Werhas obišao prostor Tvrđave predložio je premještanje  bombe uz pomoć pirotehničara Ministarstva unutarnjih poslova. Bomba bi nakon toga mogla postati dio postave Vojnog muzeja u sklopu pregleda hrvatske vojne povijesti od 7. stoljeća do Domovinskog rata. 

Uklanjanjem bombe konačno bi mogli započeti i radovi na obnovi istočnog dijela brodske Tvrđave, koja bi na taj način postala još pristupačnija građanima Slavonskog Broda. Ravnatelj Vojnog muzeja pri MORH-u g. Mario Werhas rekao je da će već sutra krenuti sa zahtjevom prema MUP-u vezanim uz ovo pitanje, kako bi se što prije odredilo na koji način Grad Slavonski Brod treba očistiti teren i na taj način omogućiti uklanjanje bombe.

Druga tema današnjeg sastanka bila je uređenje spomen parka Domovinskog rata, u sklopu kojeg bi Vojni muzej Gradu Slavonskom Brodu donirao petnaestak tenkova i topova . Za lokaciju spomen parka izabran je dio naselja Jelas, koji se nalazi između brodske Tvrđave i ulice Petra Svačića, točnije na mjestu uklonjene željezničke pruge do Bosanskog Broda. O kakvom se projektu radi dovoljno govori podatak da bi to bio drugi po veličini takav spomen park u Hrvatskoj. 

 

mt_gallery

 


 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti UKLANJA SE BOMBA IZ ISTOČNOG REDUITA BRODSKE TVRĐAVE

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.