fbpx
 
 
  • Gradska uprava
  • Tržnica
  • Bazeni
  • Kruzni tok
  • Svačićeva ulica
  • Kajak

Grad Slavonski Brod

Tijekom 2019. godine nastavlja se realizacija projekata koje je Grad prijavio kroz ITU mehanizam, a među prvima na tom popisu je Interpretacijski centar Ivana Brlić- Mažuranić. Naime, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, u ulozi Upravljačkog tijela za Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ donijelo Odluku o financiranju projektnog prijedloga „Integrirani program- Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić“ ukupne vrijednosti oko 16 milijuna kuna, potpisan je i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s nadležnim ministarstvom i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Temeljem potpisanog ugovora Gradu Slavonskom Brodu i partnerima u provedbi (Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda i Turistička zajednica Grada Slavonskog Broda) je dodijeljeno 13.626.052,48 kuna, odnosno 85 posto ukupne vrijednosti projekta, što je ujedno i najveći mogući iznos bespovratnih sredstva. Preostalih 15 posto ukupne vrijednosti projekta, točnije iznos od 2.404.597,52 sufinanciraju Grad Slavonski Brod i partneri.

Kroz uređenje i opremanje Interpretacijskog centra Ivana Brlić-Mažuranić, Slavonski Brod će dobiti novu atrakciju gradskog kulturnog turizma posvećenu očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te uspomene na poznatu brodsku spisateljicu. Nakon obnove, u podrumu kuće Brlić tako će se nalaziti polivalentna dvorana, koja će služiti će kao vinoteka te prostor za događanja, degustacije i prezentacije.

Prizemlje kuće, u kojem se sada nalazi Likovni salon „Vladimir Becić“, dobit će širu turističko-kulturnu funkciju. Naime, uz informacijski pult za posjetitelje, ovdje će se nalaziti i suvenirnica te prostor za prijem djece u sklopu manifestacije „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić“. Također, prizemlje kuće služit će i kao dnevna knjižnica te javni prostor u kojem će građani moći pročitati novine i družiti se. Svakako treba naglasiti kako će ovaj dio kuće Brlić zadržati elemente galerije, pa će tako na zidovima i dalje biti izloženi radovi likovnih umjetnika. U ovom prostoru posjetitelji će dobivati uvodne upute o načinu obilaska Centra, informacije o rasporedu, događanjima, ulaznicama, programima, tematskim suvenirima, knjigama Ivane Brlić Mažuranić ili replikama njenih najvažnijih pisama.

Prvi kat kuće zauzimat će Stan Brlić koji će se sastojati od tri cjeline;

1. Stan Ivane Brlić Mažuranić – prostor koji autentično prikazuje privatnu knjižnicu i dom u kojem je živjela i stvorila svoja najpoznatija djela.

2. Arhiv – prostor u formi knjižnice i radnog prostora u kojem pojedinci ili manje grupe mogu u izvornom ambijentu znanstveno proučavati Arhiv Brlić s više od 3.000 pisama i dokumenta.

3. Rezidencijalni stan za gostujućeg umjetnika – dio stana namijenjen životu gosta umjetnika, ponajprije pisaca, koji će ovdje moći živjeti i raditi određeno vrijeme kako bi stvarali djela na temu Ivane Brlić-Mažuranić.

U potkrovlju kuće nalazit će se galerijski polivalentni prostor namijenjen književnoj umjetnosti, književnim večerima i kulturnim prezentacijama. Posjetitelje Interpretacijskog centra kroz prostor će voditi posebna mobilna aplikacija tj. mobilni vodič, a u svakoj od prostorija moći će odabrati dio aplikacije koji će ih voditi kroz priču o svakoj sobi prema tematskim cjelinama. Osim prostora kuće, aplikacija će poslužiti i kao vodič u prostoru dvorišta. Kroz ovaj projekt Kuća Brlić će postati prostor koji je prati svjetske trendove u području razvoja kulturnog i književnog turizma, s posebnim naglaskom na edukaciju djece i mladih.

Kada je riječ o ostalim ITU projektima planiranim proračunom za 2019. godinu, za radove u Tvrđavi na obnovi sjevernog kavalira, izgradnju infrastrukture te opremanje Kuće tambure predviđen je iznos od 21,7 milijun kuna, a ukupna vrijednost projekata je preko 64 milijuna kuna. Tijekom ove godine nastavlja se s provedbom projekta izrade Plana održive urbane mobilnosti te projekta rekonstrukcije Kuće tambure, a kako bi se povećala razina sigurnosti u prometu kroz ITU mehanizam planirani su i radovi na izgradnji novih biciklističkih staza. Također, proračunom za 2019. planirana su i sredstva za Inovacijski inkubator InnoBROD, a ukupna vrijednost ovog projekta je preko 16 milijuna kuna.

Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost Grada Slavonskog Broda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

mt_ignore

Europska unija

Zajedno do fondova EU

projekti fondova

Korisnik

mt_ignore
Grad Slavonski Brod

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Božićni sajam

Božićni sajam

Božićni sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna

Grad Slavonski Brod, Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217
Kontakti Gradske uprave

 

facebook YouTube vimeo