fbpx
 
 

sbtransparentan_resize.jpgGrad Slavonski Brod dobitnik je nagrade za transparentnost „Lotus 2011/2012“ na temelju rezultata istraživanja GONG-a o transparentnosti i otvorenosti tijela lokalne i regionalne samouprave provedenog u suradnji s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj. S ukupnom ocjenom od 8,55 bodova grad Slavonski Brod zauzeo je 7.mjesto u konkurenciji 127 gradova u RH. Nagradu je na svečanosti u  Zagrebu primio zamjenik gradonačelnika mr. Zoran Ivanović.
Istraživanje je provedeno u razdoblju od rujna 2011. do veljače 2012. u svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave s ciljem utvrđivanja napretka u odnosu na prvo istraživanje u područjima transparentnosti rada i otvorenosti jedinica lokalne i regionalne samouprave, njihove suradnje s organizacijama civilnog društva i funkcioniranja mjesne samouprave. Pet osnovnih dimenzija transparentnosti (javnost rada vijeća, javnost rada i odluka izvršne vlasti, primjena Zakona o pravu na pristup informacijama, suradnja s civilnim društvom te izravna participacija građana u odlučivanju) operacionalizirano je kroz 51 pokazatelj koji se bodovao i preko kojih je mjeren stupanj transparentnosti.
Rezultat grada Slavonskog Broda (8,55 bodova) iznad je rezultata Brodsko-posavske županije (6,58) što je slučaj i u većini drugih županijskih središta iz čega se može izvući zaključak da u transparentnosti gradovi mogu služiti kao uzor svojim županijama.
Podsjetimo da je grad Slavonski Brod u 2011. godini dobio i priznanje za najtransparentniji gradski proračun u 2010. godini prema istraživanju Instituta za javne financije provedenom u 33 hrvatska grada. 

Detaljnije:

IZJAVA GRADONAČELNIKA:

-Nije me iznenadilo ovo priznanje GONG-a i Udruge gradova, možda sam očekivao i nešto više mjesto iako je i ovo 7.mjesto izuzetno dobro u konkurenciji 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave. Kad uzmemo da smo prošle godine dobili nagradu za najtransparentniji proračun, što su radili stručnjaci, ovo je ipak dokaz da to nije bila slučajnost.  Ovo je izuzetno dobar rezultat grada Slavonskog Broda, a bit ću zadovoljniji kad budemo još bolje plasirani. Ima još stvari koje treba popraviti, ali za to treba i određenih novčanih sredstava. Ispred nas su Rijeka, Samobor, Labin, Pula Opatija, Crikvenica, gradovi iz primorja i Istre gdje je standard ipak puno veći nego u Slavoniji. Posebno me veseli da smo mi prvi u Slavoniji.
   Mnogi se bune zašto mi preko radija i interneta prenosimo sjednice Gradskog vijeća: pa upravo radi toga da javnost čuje jer nemamo što sakrivati. To što stavljamo na Internet stranice sve što se događa u gradu, sve natječaje i ostalo, baš radi toga da ne bude bilo kakvih špekulacija o tome što se to sakriva u gradskoj upravi. Ovo istraživanje GONG-a i Udruge gradova organizirano je i u okviru projekta Zajedno protiv korupcije. Znači, teško možete nešto sakrivati ako je sve objavljeno na internetu.  Nama je cilj da građani budu upoznati o svemu. Puno građana zove i postavlja pitanja i u radijskoj emisiji bez obzira što netko smatra da je to reklama. Nije,  jer vidite da građane puno toga zanima. Možda teško dođu do gradske uprave, možda se nekad netko ne javi na telefon, ali mi se borimo da toga bude sve manje i da  ljudi kad nazovu u gradsku upravu da dobiju pravu informaciju. Mi smo jedni od rijetkih gradova koji ima i Gradsku blagajnu, a pokušavamo je i proširiti. Na kraju, nas su građani izabrali da im služimo, a ne da građani služe nama, kazao je  u izjavi povodom dobivanja nagrade Lotus 2011/12 za transparentnost gradonačelnik Mirko Duspara.

mt_gallery:

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna
GRAD SLAVONSKI BROD

Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217

Kontakti Gradske uprave

 

facebook YouTube vimeo