Slavonski Brod jučer je ponovno pokazao svoje pravo, slavonsko lice – veselo, gostoljubivo i kulinarski nadahnuto. U organizaciji Turističke zajednice Slavonski Brod – Posavina, pod pokroviteljstvom Grada Slavonskog Broda, društva Komunalac i Javne vatrogasne postrojbe, na Sportsko-rekreacijskom centru Poloj održano je tradicionalno Otvoreno prvenstvo grada Slavonskog Broda u kuhanju fiš paprikaša – popularna Fišijada.
Na natjecanju koje je okupilo čak 65 ekipa iz raznih dijelova Brodsko-posavske županije, ali i šire, kuhari amateri i profesionalci odmjerili su svoje kulinarske vještine u pripremi najpoznatijeg slavonskog ribljeg specijaliteta. Uz žubor rijeke Save i lagani povjetarac, miris fiša širio se iz svakog lonca, a posjetitelji su s oduševljenjem obilazili natjecatelje, komentirali recepte i uživali u atmosferi koja se ne može doživjeti nigdje drugdje nego u srcu Slavonije.
Paralelno s kulinarskim dijelom, posjetitelji su mogli uživati i u sajmu domaćih proizvoda „Slavonija na Savi“, koji je organizirao turistički klaster „Slavonska košarica“ pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije. U ponudi su bili razni autohtoni slavonski proizvodi, kao i riblja i mesna jela koja je pripremao restoran „Šabeso“.
Kao i svake godine, fiš paprikaši ocjenjivani su od strane stručne prosudbene komisije koja nije imala nimalo lak zadatak s obzirom na raznolikost i kvalitetu jela. Tako su proglašeni i najbolji majstori fiša kojima je nagrade uručio gradonačelnik Mirko Duspara:
- Prvo mjesto: Branimir Lovrić iz Slavonskog Broda
- Drugo mjesto: Tomo Kovač iz Cerne
- Treće mjesto: Ratko Lovrić iz Slavonskog Broda
Ove se godine na postolju nalaze otac i sin, vrhunski fiš majstori kojima je ovaj talent u genima.
Nakon proglašenja pobjednika, veselje se nastavilo uz tamburaški sastav „Širok šor“ koji je glazbom dodatno ugrijao atmosferu i rasplesao brojne okupljene do kasnih večernjih sati.
Fišijada je i ovaj put potvrdila da je riječ o jednoj od najomiljenijih i najposjećenijih manifestacija u Slavonskom Brodu, koja u prvi plan stavlja tradiciju, zajedništvo i neodoljive slavonske okuse.