fbpx
 
 

Državni zavod za statistiku prošloga tjedna objavio je prve rezultate provedenog popisa stanovništva 2021. godine. Upravo na tu temu gradonačelnik Mirko Duspara danas je u Velikoj vijećnici Grada Slavonskog Broda održao konferenciju za medije.

„Dobili smo podatke o popisu stanovništva 2021. godine i rezultati su, nažalost, loši. Naša država izgubila je skoro 10 % stanovništva, a ono što smo ukazivali svih ovih godina je činjenica da su najviše pogođene slavonske županije jer svih pet slavonskih županija bilježi najveće gubitke stanovnika.“, izjavio je gradonačelnik na samom početku konferencije.

Medijima su izloženi statistički podaci s posljednjeg provedenog popisa stanovništva prema kojemu je Brodsko-posavska županija izgubila 27.973 stanovnika, a grad Slavonski Brod 9.102. Jedan od razloga takvih loših demografskih trendova, istaknuo je gradonačelnik, sve je veća stopa mortaliteta. Grad Slavonski Brod posljednjih godina bilježi porast broja novorođene djece. Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2020. godini u Slavonskom Brodu rođeno je 35 djece više u odnosu na 2019. godinu, ali broj umrlih i dalje premašuje broj novorođenih. Osim toga, ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju  također je doprinio većem iseljavanju stanovništva zbog boljih mogućnosti zapošljavanja, a potom i loša gospodarska situacija.

„Jedan od najvećih razloga ovog problema je loša gospodarska situacija, pogotovo u Slavoniji i Baranji. Puno je tvrtki koje su do devedesetih godina dobro poslovale i zapošljavale radnike iz cijele naše županije, a zbog loše politike i kriminalne pretvorbe došli smo do toga da smo izgubili značajan broj radnih mjesta u Slavonskom Brodu. Iseljavanje stanovništva je konstanta koja ne traje zadnjih 10 godina već puno duže i to od osamostaljenja Republike Hrvatske.“, istaknuo je gradonačelnik.

Ipak, vidljivi su određeni pomaci i pozitivni rezultati. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Slavonskom Brodu se posljednjih godina smanjuje razlika između broja doseljenih i odseljenih stanovnika. Tako je 2015. godine broj doseljenih iznosio 722, a broj odseljenih 1503. Pet godina nakon broj doseljenih porastao je na 1127 stanovnika, a broj odseljenih smanjio se na 1271. Gradonačelnik je također istaknuo istaknuo da su se sa sličnim demografskim problemima suočavale i druge europske zemlje, ali su na vrijeme prepoznale problem te započele s njegovim rješavanjem. Međutim, istaknuo je dalje, država do sada nije uvela niti jednu učinkovitu mjeru kojom bi se spriječio odlazak mladih.

„Mi kao grad prepoznali smo ovaj problem i krenuli s provedbom demografskih mjera, ali to ne može uroditi plodom ako nema gospodarske sigurnosti za koju je zadužena Republika Hrvatska. U Slavonskom Brodu u zadnjih 10 godina izgradili smo 5 novih dječjih vrtića i obnovili sve postojeće. Kao grad uveli smo mjere koje nema niti jedan drugi grad u Republici Hrvatskoj. Dodjeljujemo opremu za novorođenčad u vrijednosti od 5.000 kuna, a to je mjera koju su skandinavske zemlje uvele još u prvoj polovici 20. stoljeća. Uz opremu smo povećavali iznose jednokratnih novčanih naknada i jedan smo od rijetkih gradova koji svoj rođenoj djeci isplaćuje božićnice. Jedini smo grad koji je krenuo s izgradnjom stanova za mlade obitelji koje dajemo 10 godina u najam, a nakon toga im nudimo i mogućnost otkupa. Isto tako smo jedini grad koji daje pravo građenja obiteljske kuće na gradskim građevinskim zemljištima“, istaknuo je gradonačelnik. Između ostaloga, nadodao je da je puno toga učinjeno na području gospodarstva pa je tako Zona malog gospodarstva Kolonija u potpunosti popunjena te je Grad omogućio pokretanje 12 proizvodno-poslovnih objekata, a uz pomoć europskih fondova izgrađen je i poduzetnički inkubator u Gospodarskoj zoni Bijeliš.

Na samom završetku gradonačelnik Mirko Duspara istaknuo je da Grad Slavonski Brod, kao jedinica lokalne samouprave, daje maksimum koji jedan grad može pružiti svojim stanovnicima, ali za uspješnu provedbu demografskih mjera potrebna je suradnja i podrška države.

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna
GRAD SLAVONSKI BROD

Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217

Kontakti Gradske uprave

 

facebook YouTube vimeo