fbpx
 
 

Grad Slavonski Brod niz godina podržava i osigurava uvjete za rad Sveučilišta u Slavonskom Brodu, za čiji je osnutak i najzaslužniji. Davanjem u zakup gradskih prostora bez naknade za potrebe Sveučilišta, izravno je oslobodio nadležno ministarstvo desetke milijuna kuna koji su redovni troškovi i ostalih Sveučilišta u RH. 

U Velikoj vijećnici Grada Slavonskog Broda gradonačelnik Mirko Duspara organizirao konferenciju za medije na temu zakupa poslovnih prostora za potrebe Sveučilišta u Slavonskom Brodu, koji su u vlasništvu Grada Slavonskog Broda. Na konferenciji za medije, gradonačelnik Mirko Duspara očitovao se o odluci Grada o otkazivanju ugovora o besplatnom korištenju gradskih poslovnih prostora koji su u službi Sveučilišta u Slavonskom Brodu:

„Grad Slavonski Brod vodio je žestoke borbe kako bi Slavonski Brod postao sveučilišni grad. Znate da je grad pokrenuo izradu elaborata i da smo bili najaktivniji u lobiranju sa sadašnjim predsjednikom, a tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem u donošenju Zakona o Sveučilištu u Slavonskom Brodu koji je donesen tek 2015. godine. Ovdje se radi o jednom razgovoru i dogovoru između Ministarstava koji se vodi kao osnivač Sveučilišta i Grada Slavonskog Broda te pojedinih potraživanja i rješavanja međusobnih pitanja koja su vezana uz grad Slavonski Brod.  Htjeli smo na takav način riješiti „slučaj Bille“, spor kojeg je Ministarstvo pokrenulo 2000. godine, a Grad je taj spor izgubio. Nastali dug procijenjen je na 2,6 milijuna kuna uz zatezne kamate te smo htjeli ići u prijeboj za zakup prostora u kojima boravi naše Sveučilište. Ministarstvo se nije pozitivno oglasilo, a uz sve požurnice i očitovanja, odlučili smo poslati ugovore o raskidanju zakupa poslovnog prostora.“, izjavio je gradonačelnik Mirko Duspara.

S obzirom na to da rješenje o kompenzaciji duga s nadležnim državnim tijelima nije postignuto, a niz godina je svaki pokušaj dijaloga ignoriran te uzimajući činjenicu da Sveučilište u Slavonskom Brodu, koje je u potpunoj obavezi države, već godinama koristi poslovne prostore u vlasništvu Grada bez plaćanja naknade, Grad je odlučio riješiti nastali problem otkazivanjem ugovora o korištenju poslovnih prostora u vlasništvu Grada bez naknade.

„Ovo su značajni prihodi Grada Slavonskog Broda koje mi možemo donirati, ali ne na ovakav način na koji se činilo sve ove godine. Nigdje drugdje nema ovakvih oslobađanja za sveučilišta. Vlasnik svih ovih nekretnina je Grad Slavonski Brod, a obaveza Ministarstva je plaćanje kao i za sva ostala sveučilišta u Hrvatskoj. Ako oslobodite dugove sedam gradova u Republici Hrvatskoj, a jednom gradu koji je izgubio je 400 branitelja i najviše djece u Domovinskom ratu, ne opraštate 7 milijuna kuna zateznih kamata - mislim da je sve tu čisto i jasno.“, zaključio je gradonačelnik Mirko Duspara inzistirajući na ravnopravnosti svih gradova u Republici Hrvatskoj.

Novi ugovori dostavljeni Sveučilištu sredstvo su financiranja Grada koji uslijed odluke države mora nadomjestiti izgubljene prihode nastale višegodišnjim korištenjem prostorija i osiguravanja njihovog kontinuiranog rada od strane Sveučilišta u Slavonskom Brodu, što su potraživanja koja su u izravnom odnosu Sveučilišta s državom čija je obveza podmiriti ih, kao što je praksa diljem RH.

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna
GRAD SLAVONSKI BROD

Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217

Kontakti Gradske uprave

 

facebook YouTube vimeo