fbpx
 
 

Statistički podaci Grada Slavonskog Broda iz 2019. te 2020. godine otkrivaju pozitivne demografske trendove. Tako je tijekom 2019. godine rođeno 430 djece s prebivalištem u Slavonskom Brodu, a u 2020. godini rođeno je njih 448, odnosno 18 više. Ovi pozitivni pomaci rezultat su brojnih demografskih mjera koje posljednjih godina provodi Grad Slavonski Brod, a zahvaljujući kojima će za nekoliko godina u našem gradu biti jedan školski razred više.

Uvjeti za rast i razvoj u Slavonskom Brodu isti su za sve, a tomu u prilog svjedoči pronatalitetna mjera darivanja prvorođene djece u obitelji potrebnom opremom za novorođenčad u vrijednosti od 5 000 kuna. Ova mjera jedinstvena je u Hrvatskoj pa tako jedino Grad Slavonski Brod prvorođenoj djeci u obitelji osigurava krevetić, higijenske, kozmetičke i tekstilne proizvode. Za one roditelje koji već posjeduju opremu, omogućena je jednokratna novčana pomoć od 1 000 kuna, a nakon rođenja djeteta isplaćuje se i jednokratna naknada za novorođenčad koja za prvo dijete iznosi 2 500 kuna, za drugo dijete 3 500 kuna te za treće i svako sljedeće dijete 5 000 kuna. Povećanom broju novorođene djece svakako je doprinijela još jedna jedinstvena mjera u Republici Hrvatskoj koja je omogućila stambeno zbrinjavanje za mlade obitelji po izrazito povoljnim uvjetima. Konkretno, kroz projekt gradskih stanova za najam mladim obiteljima nude se dvosobni i trosobni stanovi za 920,00 kuna i 1.100,00 kuna mjesečnog najma. Ugovor o najmu stana sklapa se na razdoblje od pet godina, a nakon deset godina mlade obitelji mogu otkupiti gradski stan prilikom čega uplaćena najamnina umanjuje kupoprodajnu cijenu stana. Osim toga, mladim obiteljima koje žele ostati živjeti u Slavonskom Brodu nudi se mogućnost zakupa gradskog zemljišta za potrebe gradnje obiteljske kuće na razdoblje od 99 godina, a isto tako zemljište nakon deset godina mogu otkupiti od Grada. Ovu mjeru iskoristila je već 41 obitelj, a uskoro će im se priključiti još nekoliko mladih obitelji jer je ovih dana raspisan novi natječaj za zakup 10 gradskih zemljišta. Koliko je ova mjera značajna za demografski rast, svjedoči i činjenica kako u gradskim stanovima te novoizgrađenim kućama na gradskim zemljištima ukupno živi 37 djece, od toga 15 u gradskim stanovima te 22 u kućama. Nadalje, Grad Slavonski Brod ne zaboravlja na najmlađe sugrađane niti nakon rođenja pa tako u potpunosti financira radne materijale za sve učenike osnovnih škola kao i materijale za likovni pribor za učenike prvih razreda. Onoj najugroženijoj djeci, točnije njih 1018, osigurava se i besplatna školska prehrana kroz projekt „Lunchbox“, a sufinancira se i boravak učenika u produženom boravku. Učenicima su na raspolaganju i pomoćnici u nastavi te stručni komunikacijski posrednici kao i pomoćnici u vrtićkim ustanovama koji pomažu djeci s poteškoćama u razvoju. Zahvaljujući energetskoj obnovi i izgradnji vrtićke te školske infrastrukture, slavonskobrodska djeca imaju uvjete za siguran i kvalitetan razvoj, a nadogradnja pojedinih školskih ustanova omogućila je uvođenje jednosmjenske nastave zbog koje će djeca moći više vremena provoditi sa svojim roditeljima i tako si osigurati kvalitetan psihološki i intelektualni rast.

Grad Slavonski Brod istakao se kao pozitivan primjer provedbe demografske politike u Republici Hrvatskoj i jedan je od rijetkih koji se može pohvaliti pozitivnim demografskim pomacima. Daljnje provođenje demografskih mjera svakako će još više unaprijediti postojeće pozitivne trendove.

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Glasnik Grada

Glasnik Grada

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Božićni sajam

Božićni sajam

Božićni sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna

Grad Slavonski Brod, Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217
Kontakti Gradske uprave

 

facebook YouTube vimeo 
hrenfrdeit