fbpx
 
 

IMG 2449 resize

Odbor za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora danas je u Slavonskom Brodu održao svoju 7. tematsku sjednicu i to na temu onečišćenja zraka uzrokovanog radom Rafinerije nafte Brod. Na sjednici se raspravljalo o problemu onečišćenja zraka na širem području Slavonskog Broda te mjerama i aktivnostima koje se poduzimaju kako bi ono smanjilo.

Kako je tom prilikom istaknuo ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, zahvaljujući potpisivanju Sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji u području zaštite okoliša danas postoji i podloga za brže rješavanje ovog velikog ekološkog problema. „Sporazum nam omogućava da od odgovornih tijela u Bosni i Hercegovini zatražimo što žurniju modernizaciju postrojenja Rafinerije s čime se kasni. Značajnije pomake u rješavanju ovog pitanja očekujemo i temeljem napretka u procesu približavanja i pristupanja BiH Europskoj uniji, a razmatramo i druge pravne mogućnosti kako bi zaštitili naše građane“ –poručio je ministar.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u okviru svoje nadležnosti izradilo je Izvješće o kvaliteti zraka na području Slavonskog Broda i informaciju o planiranoj modernizaciji postrojenja Rafinerije Brod, planiranim i poduzetim aktivnostima i mjerama u svezi onečišćenja zraka na području Slavonskog Broda te isto dostavilo Odboru za zaštitu okoliša i prirode u srpnju prošle godine. Kako navedeno Izvješće nije raspravljeno u 2015., Ministarstvo je na zahtjev Odbora izradilo novo Izvješće. Novo Izvješće pokazalo je da je Rafinerija nafte Brod dominantni izvor onečišćenja sumporovodikom. Neosporno je kako je proces modernizacije Rafinerije nafte Brod prespor što je neprihvatljivo za građane Slavonskog Broda.Upravo iz tog razloga nadležno ministarstvo planira podići problem onečišćenja zraka na višu razinu, a u njegovo rješavanje aktivnije se uključilo više ministarstava.

Kako je naglasio predsjednik Odbora za zaštitu okoliša Gordan Maras, glavni cilj današnje tematske sjednice je poslati poruku građanima Slavonskog Broda da nisu sami, da je Hrvatski sabor uz njih i da su od Vlade RH već zatraženi konkretniji potezi u rješavanju ovog velikog ekološkog problema. Uprava Rafinerije nafte Brod već godinama najavljuje modernizaciju, a ukoliko u vrlo skoro vrijeme ne budu poduzeti prvi konkretni potezi po tom pitanju najavljene su i druge ozbiljnije mjere kojima se može stati na kraj onečišćenju zraka. „Iako JANAF kao državna tvrtka dio dobiti ostvaruje i kroz poslovanje s Rafinerijom nafte Brod, ona je prije svega u funkciji građana. U tom smislu, ukoliko to bude potrebno, kao moguća mjera u obzir dolazi i zatvaranje dotoka nafte prema rafineriji“- naglasio je predsjednik Odbora.

Gradonačelnik Mirko Duspara je istaknuo kako je ovo prvi puta da se u Slavonskom Brodu održava sjednica Odbora Hrvatskog sabora, što dovoljno govori o veličini problema kojem su Brođani i Brođanke već godinama izloženi. Ponovno je naglasio kako je ovaj trenutno najveći ekološki problem u Hrvatskoj moguće riješiti jedino zajedničkim djelovanjem svih nadležnih tijela na državnoj razini te ozbiljnijim pristupom kakvo je Ministarstvo zaštite okoliša najavilo još u veljači ove godine, a na što Grad Slavonski Brod apelira već godinama.

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna
GRAD SLAVONSKI BROD

Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217

Kontakti Gradske uprave

 

facebook YouTube vimeo