fbpx
 
 
  • Gradska uprava
  • Tržnica
  • Bazeni
  • Kruzni tok
  • Svačićeva ulica
  • Kajak

holy_09_resize.JPGDanas je u Slavonskom Brodu upriličen radni sastanak ministrice zaštite okoliša i prirode dr. Mirele Holy s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i ministricom ekologije u Vladi RS Srebrenkom Golić. Uz najaktualniji problem onečišćenja  zraka u Slavonskom Brodu iz rafinerije nafte u Bosanskom  Brodu razgovaralo se i o projektima Gornji Horizonti i HE Ombla te nacrtu sporazuma o suradnji Vlade Republike Hrvatske i BiH o zaštiti okoliša. Susretu je bio nazočan i ministar poljoprivrede u Vladi RH Tihomir Jakovina, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, direktor Rafinerije nafte Sergej Kraščuk, župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić i predstavnici Državnog hidrometeorolooškog zavoda.
Nakon razgovora iza zatvorenih vrata, o zaključcima je javnost upoznata na konferenciji za novinare.
MINISTRICA ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE DR. MIRELA HOLY:
   -Veliko mi je zadovoljstvo da smo imali priliku, vjerujem kvalitetno razgovarati o nekim ovorenim pitanjima vezanim uz zaštitu okoliša između naše dvije države. Dogovorili smo neke, vjerujem, važne stvari. Najviše vas zanima problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu: u tom dijelu smo se dogovorili da ćemo izraditi zajednički katastar emisija za Slavonski i Bosanski Brod, koji će osim Rafinerije nafte uključiti i sve druge relevantne izvore na području Bosanskog i Slavonskog Broda. Formirat ćemo radnu skupinu između naših dvaju država i mi smo već dali
prijedlog koje bi osobe s hrvatske strane sudjelovale u toj radnoj skupini, a rok za dostavu imena sa strane BiH je tjedan dan. U okviru tih tjedan dana dogovoreno je i da će nam Rafinerija, odnosno resorno ministarstvo dostaviti program mjera modernizacije rafinerije u Bosanskom Brodu, u dijelu koji se tiče standarda zaštite okoliša s obzirom na to da je predviđena investicija od 500 milijuna eura u modernizaciju rafinerije, od čega bi 100 milijuna eura trebalo biti upotrebljeno za podizanje standarda zaštite okoliša. Dobit ćemo informaciju o tome što se točno planira u tom dijelu napraviti i u kojim rokovima i koji su očekivani rezultati od primjene tih viših standarda zaštite okoliša. Druga mjerna postaja za mjerenje kakvoće zraka u Slavonskom Brodu bit će instalirana do kraja 2012. godine, a koristim ovu priliku kako bi informirala javnost u Slavonskom Brodu da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode već sad angažiralo i naručilo dodatna mjerenja za određene parametre u Slavonskom Brodu. To se posebice odnosi na lebdeće čestice gdje smo naručili kemijske analize kako bismo utvrdili koje je porijeklo tih lebdećih čestica, kako bismo imali što je moguće jasniju sliku o tome koji je uzrok onečišćenja u Slavonskom Brodu i to se već provodi. To je već dogovoreno s gradskim vlastima, lokacija za drugu mjernu postaju je pronađena, a financijska sredstva bit će osigurana iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
   Odgovarajući na novinarski upit o zaštiti okoliša u svjetlu najavljenih velikih investicija u gradnju plinske Termoelektrane i tvornice bioetanola u Luci Brod, ministrica Holy je naglasila da bilo koji projekt da se realizira, pa radilo se i o projektu ekološke poljoprivrede, ima određen negativni utjecaj na okoliš.
-Znači, mi ne možemo napraviti niti jedan projekt,a da on nema određeni negativni utjecaj na okoliš. Pitanje je samo koliko je određeni negativni utjecaj od nekog projekta takav da može biti prihvatljiv ili da ne može biti, odnosno koliko javni interes s jedne strane u smislu gospodarske realizacije nekog projekta preteže u odnosu na ekološku štetu koju će raealizacija takvog projekta proizvesti. I u tom smislu, mogu samo ponoviti da je za sve projekte potrebno provesti procjenu utjecaja na okoliš i da ona treba pokazati jesu li takvi  zahvati prihvatljivi i ukoliko jesu pod kojim uvjetima. Znači, mudrost je države da ne zaustavlja gospodarski razvoj nego da definira visoke standarde zaštite okoliša i da poštuje te standarde prilikom realizacije projekta. 
MINISTRICA PROSTORNOG UREĐENJA, GRAĐEVINARSTVA I EKOLOGIJE U VLADI RS SREBRENKA GOLIĆ:   
   -Zadovoljstvo mi je što smo o svakoj temi danas postigli konsenzus i našli odgovore na neka pitanja i kako ih ubuduće zajednički rješavati. Svakako prva tema je bio kvalitet zraka u Brodu i Slavonskom Brodu i na koji način postrojenje prilagoditi suvremenim ekološkim standardima. Uvaženu ministricu Holy upoznala sam sa svim onim aktivnostima koje je Rafinerija nafte Brod već poduzela, koje je završila u smislu otklanjanja svih onih nedostataka, a u smislu poboljšanja kvalitete rada postrojenja u skladu s europskim standardima. Danas sam saopćila i određene rokove koje je resorno ministarstvo naložilo Rafineriji da ispuni, svi ti rokovi su sadržani i u ekološkoj dozvoli čiji je rok važnosti do kraja 2015.godine, do kada postrojenje mora da posluje po svim ekološkim standardima. Želim istaći da je menadžment Rafinerije nafte Brod vrlo ozbiljan, da čak ispunjavaju i unaprijed neke aktivnosti koje smo im zadali iz akcijskog plana iz ekološke dozvole. Nesporno je da Rafinerije nafte Brod mora u 2012. godini izvršiti kontinuirano mjerenje emisija na kotlima
procesnih peći i uspostavljanje mjerne stanice za mjerenje kvalitete zraka. U toku 2012. godine mora imati mjernu stanicu u krugu same rafinerije, koja će moći mjeriti sve sastojke zraka da bi se na vrijeme upozorilo da neke emisije nisu u redu i svakako to ćemo raditi zajedno sa stranom RH.  Određeni inspekcijski organi prate sve te aktivnosti koje su oni obvezni učiniti. Ekološka dozvola koju smo im izdali je transparentna, javna, nalazi se na web siteu našeg ministarstva i u njoj su sadržani svi rokovi.
MINISTAR POLJOPRIVREDE TIHOMIR JAKOVINA:
    -Imali smo jedan izuzetno kvailitetan i konstruktivan radni sastanak gdje smo obradili ove teme i prije svega definirali rokove, što su nam poslovi i zadaci i u kojim vremenskim rokovima ih stignemo riješiti. Izuzetno me veseli što je na ovaj način u mom gradu ovaj sastanak napravljen i koristim priliku ministrici zaštite okoliša i prirode, kolegici Holy, zahvaliti i osobno i u ime svih Brođana odnosno žitelja Brodsko-posavske županije zato što je prepoznala problem onečišćenja zraka u Slavonskom Broru i stavila u prioritet rada svog ministarstva. To je na tragu onog što smo s građanima Broda u kampanji i govorili, rekli smo da je to i pravo Brođana i ovog grada, sedmog po veličini u RH, da imamo što bolje ekološke standarde. Danas smo čuli od predstavnika Rafinerije da su spremni na velika ulaganja u modernizaciju rafinerije, ministrica je rekla da su točno definirani rokovi, taj dokument ćemo opet u vrlo kratkom roku dobiti ne samo na uvid nego da bismo mogli što kvalitetnije i našim građanima Slavonskog Broda i žiteljima županije kvalitetno prezentirati što je ono što će se tijekom 2012. realizirati u rafiineriji. Mislim da je sad posao dalje na radnim skupinama.

mt_gallery:

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna

Grad Slavonski Brod, Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217
Kontakti Gradske uprave

 

facebook YouTube vimeo