Ispis

Europski tjedan mobilnosti svake se godine obilježava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije.

Europski tjedan mobilnosti pruža idealnu priliku za prezentaciju održive mobilnosti lokalnim stanovnicima i objašnjenje izazova s kojima se gradovi suočavanju. Sudjelovanjem u kampanji nastoji se građanima približiti prednosti izbora ekološki prihvatljivijeg prijevoza kojim bi se ostvario napredak u smjeru što kvalitetnije mobilnosti u Europi. U tom tjednu gradovi promoviraju postojeće strategije i primjere najbolje prakse povezane s održivim prometom i mobilnosti.

Zadnjeg se dana Europskog tjedna mobilnosti obilježava Dan bez automobila, dan kada gradovi sudionici Europskog tjedna mobilnosti određuju jedno ili više područja namijenjenih isključivo pješacima, biciklistima te je toga dana cesta za sav promet zatvorena. Grad Slavonski Brod ove godine pridružio se obilježavanju Dana bez automobila i danas je zatvorio Ulicu Petra Krešimira IV od Trga pobjede do Ulice Matije Gupca od 9-13 sati.

Isto tako, povodom Europskog tjedna mobilnosti i u duhu ovogodišnje teme - „Mobilnost s nultim emisijama za sve“, Grad Slavonski Brod odlučio je sve građane potaknuti na korištenje javnih gradskih bicikala.

Naime, svi Brođani danas imaju priliku voziti Nextbike javne gradske bicikle potpuno besplatno, a sve što je potrebno je preuzeti nextbike aplikaciju (App store trgovina/Google Play trgovina) i aktivirati svoj račun, a za sva dodatna pitanja građani mogu kontaktirati Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Zbog smanjenja širenja štetnih plinova, poboljšanja kvalitete zraka, ali i vlastitog zdravlja, ovom akcijom Grad Slavonski Brod želi istaknuti važnost održivih prijevoznih sredstava kao uvjet stvaranja kvalitetnijeg načina života u urbanim sredinama.

Obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti danas su se pridružili i zamjenici gradonačelnika Tea Tomas i Hrvoje Andrić. Najprije su u ranim jutarnjim satima na posao došli biciklom i pješke, a tijekom dana zamjenica gradonačelnika Tea Tomas posjetila je i izlagačke štandove sudionika programa na Trgu Ivane Brlić Mažuranić i na taj način pružila podršku u obilježavanju ovoga dana.

 

IMG_7810_resize.JPG IMG_7821_resize.JPG IMG_7828_resize.JPG

IMG_7833_resize.JPG IMG_7838_resize.JPG IMG_7843_resize.JPG

IMG_7846_resize.JPG IMG_7849_resize.JPG IMG_7852_resize.JPG