fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

Čestitka gradonačelnika povodom blagdana Uskrsa

Svake se godine iz gradskog proračuna izdvajaju značajna sredstva za različite mjere i programe s područja društvenih djelatnosti i socijalne skrbi kako bi se pomoglo građanima i građankama Slavonskog Broda te kako bi im se olakšali troškovi svakodnevnog života. Bilo da je riječ o subvenciji javnog gradskog prijevoza, programu pomoći u kući, jednokratnim potporama ili pomoći u podmirenju troškova stanovanja, Grad svake godine upravo kroz ove programe i mjere nastoji pomoći što većem broju građana u potrebi.

Tako je samo u prvih šest mjeseci ove godine Grad Slavonski Brod subvencionirao javni gradski prijevoz za 1347 umirovljenika za što je utrošeno 852.720,00 kuna. Subvencioniran je prijevoz i za 309 učenika, odnosno studenata za što je utrošeno 128.450,00 kuna. Besplatni prijevoz koristila su i 54 dobrovoljna darivatelja krvi. Za ovu je namjenu u razdoblju od siječnja do lipnja 2017. iz gradskog proračuna izdvojeno ukupno 981.170,00 kuna. 

Jedan od značajnih oblika pomoći građanima u potrebi su i naknade za troškove stanovanja, koju je u razdoblju od prvih šest mjeseci ove godine koristilo 345 korisnika zajamčene minimalne naknade, 180 obitelji i 166 samca. Troškovi stanovanja odnose se na najamninu, komunalnu naknadu, električnu energiju, plin, grijanje, vodu, odvodnju i druge troškove stanovanja u skladu s posebnim propisima. Za ovu je namjenu iz gradskog proračuna izdvojeno 679.906,71 kuna. Socijalno ugroženim građanima Grad pomaže i kroz financiranje rada Pučke kuhinje te toplih obroka za korisnike prava na uslugu pomoći u kući. Tijekom prvih šest mjeseci 2017. godine, ovaj oblik pomoći su koristile 53 osobe za što je izdvojeno 162.386,32 kuna. 

U suradnji s gradskim osnovnim školama,  tijekom protekle školske godine osigurana je i besplatna prehrana za 1.341 učenika i to temeljem Odluke o socijalnoj skrbi te uz pomoć bespovratnih europskih sredstava kroz projekt „Lunchbox“. Grad nastoji pomoći i što većem broju roditelja predškolaca, pa tako uz redovno subvencioniranje cijene vrtića za sve polaznike s područja Slavonskog Broda, sufinancira i Predškolski program u Dječjem vrtiću „Cekin“ te Program prijevoza djece na rehabilitaciju u Zlatni Cekin, za što je u prvih šest mjeseci ove godine izdvojeno 223.748,00 kuna.

Kako bi se što više pomoglo roditeljima s područja grada, od ove godine značajno je povećan i iznos jednokratnih naknada za rođenje djeteta; na 2.000 kuna za rođenje prvog, 3.000 kuna drugog te 4.000 kuna za rođenje trećeg i svakog idućeg djeteta.  U razdoblju od prvih šest mjeseci ove godine za tu je namjenu iz gradskog proračuna izdvojeno 560.000,00 kuna.

Za sve navedene programe u razdoblju od prvih šest mjeseci ove godine iz gradskog proračuna je izdvojeno gotovo 3,5 milijuna kuna.