fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

svijecevukovar.JPG

Na današnji datum prije točno 21 godinu pao je grad Vukovar. 18. studenoga datum je koji je do danas ostao simbolom srpske agresije, te boli i razaranja u Domovinskom ratu čije se posljedice osjete i danas. 
 
Građani Slavonskog Broda i ove su godine molitvom, tiho i dostojanstveno odali počast svim Vukovarskim žrtvama. Tako je jučer u župnoj crkvi Gospe Brze pomoći održana sveta misa za sve žrtve koje su život izgubile u Vukovaru. 
 
Ispred kapele Svete Ane u Brodskoj Tvrđavi održana je zajednička molitva, a nakon toga povorka građana s lampionima uputila se prema Vukovarskoj ulici. Svaki lampion predstavljao je jedan izgubljeni Vukovarski život.
Brođani na ovaj način već tradicionalno odaju počast gradu-heroju, njegovim žrtvama ali i svim žrtvama Domovinskog rata.
 
Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza, a završila je 18. studenoga 1991. slomom obrane grada koji je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije, te dobrovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. vukovarsku brigadu. 
 
Prema  podatcima vukovarske bolnice, do pada grada poginule su 1.624 osobe, a ranjeno ih je više od 2.500. U  koncentracijske logore odvedeno je oko pet tisuća zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuća Hrvata i ostalih nesrba.
 
Programu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koji su organizirali Grad Slavonski Brod, Župa Gospe Brze Pomoći  i udruge proistekle iz Domovinskog rata, prisustvovali su i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, dr.med te njegov zamjenik mr.sc. Zoran Ivanović.


mt_gallery