fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti
UNICEFSB1.jpgU posjeti gradu Slavonskom Brodu boravilo je izaslanstvo ureda UNICEF-a u Hrvatskoj na čelu s predstojnicom Lorom Vidović i ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Mirko Marković.
Cilj razgovora s gradskim čelnicima bio je upoznavanje s  prilikama u gradu Slavonskom Brodu i potrebama djece koja žive u osobito teškim uvjetima, s posebnim naglaskom na uključivanje romske djece u predškolske programe. Predstavnice UNICEF-a posjetile su i Romsko naselje i dječji vrtić Hlapić i susrele se s predstavnicima romskih udruga i gradske ustanove Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić.
Namjera je UNICEF-a da pomogne lokalnoj zajednici u uključivanju u obrazovni sustav najranjivijih skupina djece (s teškoćama u razvoju, bez roditeljske skrbi, pripadnika nacionalnih manjina i dr.) i to od najranije dobi. Posebno je izražena volja da se pomogne gradu u uključivanju u predškolski odgoj što većeg broja romske djece. Za povećanje interesa roditelja za upis u dječje vrtiće, uz prijevoz glavni preduvjet je poboljšanje osnovnih životnih uvjeta u Romskom naselju za što je Grad izradio prostorni plan, ali za legalizaciju naselja i priključenju na komunalnu infrastrukturu još se čeka na darovanje zemljišta od strane Vlade RH.
Zadovoljne otvorenošću i interesom Gradske uprave, predstavnice ureda UNICEF-a izrazile su spremnost da sa svoje strane pomognu i u lobiranju za rješenje problema legalizacije Romskog naselja, ali i za nastavkom suradnje u brojnim drugim segmentima u cilju zadovoljavanja potreba djece u sredini koja od prije dvije godine s pravom nosi naslov „Grad prijatelj djece“. 
UNICEFSB4.jpg