Ispis
Kategorija: Vijesti

mt_ignorePrije točno 20 godina, 15. rujna 1991. godine iza 19 sati započele su borbe za oslobađenje brodske vojarne, tadašnjeg vojnog garnizona «Ivan Senjuk Ujak»,  okončane 16.rujna oko 18 sati predajom dvadesetak oficira agresorske JNA i stotinjak vojnika.
Borbama je prethodila zapovijed vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana o blokadi svih vojarni u Hrvatskoj, uključujući opskrbu strujom, vodom, komunikaciju telefonom. Nakon trodnevne blokade  komandant brodskog garnizona uputio je prijeteće pismo Kriznom stožeru općine Slavonski Brod u kojem zahtijeva deblokadu ili će u protivnom to učiniti pretpostavljena komanda. Krizni je stožer odgovorio  pozivom da napuste armiju koja više nije ni jugoslavenska ni narodna i da u roku od pola sata predaju kasarnu u Brodu i vojne objekte u Gromačniku i Bukovlju ili će biti aktivirane oružane snage RH  u provedbi zapovijedi vrhovnog zapovjednika. Na poziv Kriznog stožera  da predaju kasarnu u Tvrđavi odgovoreno je žestokom pucnjavom iz smjera vojarne po središtu Slavonskog Broda koja je trajala cijelu noć  i sutradan, potpomognuta minobacačima iz prekosavskih naprijateljskih uporišta i snajperistima. Zapaljena je Gradska knjižnica i čitaonica, teško oštećena Kazališno-koncertna dvorana, zgrada bivše općine i robne kuće, uništeno petnaestak stanova u neboderima na Korzu i brojna vozila.
Oslobađenjem vojarne brodska je Tvrđava prvi puta u višestoljetnoj povijesti prestala biti sjedište raznih vojnih postrojbi, a Slavonski Brod i okolica oslobođeni neprijateljskih uporišta.
U ožujku 1994. Hrvatska vojska predala je Tvrđavu na upravu gradu Brodu  čime su stvoreni uvjeti za obnovu i uključivanje u  prostor grada ovog povijesnog spomenika nulte kategorije i najprepoznatljivije znamenitosti Slavonskog Broda. 
Prisjećajući se s ponosom 20. obljetnice oslobađanja vojarne, jednog od najvažnijih datuma iz suvremene brodske povijesti koji nikad neće ostati zaboravljen, odajemo  zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su se iskazali hrabrošću i požrtvovanjem u ovoj akciji i svim drugim oslobodilačkim akcijama u borbi za stvaranje neovisne i demokratske Republike Hrvatske.