fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

VladoRem2.jpgBrojnim priredbama danas je obilježen spomendan Gradske knjižnice u znak sjećanja na 26. svibnja 1998. kada je svečano otvorena obnovljena zgrada potpuno uništena u Domovinskom ratu. Uz predstavljanje nove web stranice Gradske knjižnice, obilježena je 110.godišnjica osnutka Društva hrvatskih književnika u nazočnosti predsjednika slavonsko-baranjsko-srijemskog ogranka Mirka Ćurića i nekolicine članova, a potpisan je i ugovor o darovanju književne ostavštine Vladimira Rema Gradskoj knjižnici.
Najstariji aktivni član slavonskog ogranka DHK Vladimir Rem podsjetio je na brojne povijesne spojnice Društva hrvatskih književnika i Grada Slavonskog Broda. Među 33 utemeljitelja DHK bio je i Grad Slavonski Brod, prvi predsjednik DHK Ivan Vitez Trnski bio je počasni građanin Slavonskog Broda, pjesnik Hugo Badalić prvi je Brođanin koji je postao članom DHK-a na osnivačkoj skupštini 1900. godine, a najdugovječniji hrvatski književnik i rekorder po stažu u DHK Dragutin Tadijanović porijeklom je iz brodskog kraja.

VLADIMIR REM DAROVAO KNJIŽEVNU OSTAVŠTINU GRADSKOJ KNJIŽNICI
Jučer potpisanim ugovorom s ravnateljem Ivanom Stipićem književnik Vladimir Rem donirao je Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu svu svoju književnu ostavštinu: 25 dosad objavljenih vlastitih  knjiga u više izdanja, više od 3.000 različitih knjiga i rukopisnu ostavštinu, razna priznanja i nagrade po svom izboru, što će se voditi kao zasebna zavičajna zbirka.
U ime svih Brođana Vladimiru Remu na donaciji rodnom gradu zahvalio se gradonačelnik Mirko Duspara istaknuvši kako će u njegovoj ostavštini moći uživati i budući naraštaji Brođana koji će moći biti ponosni što su imali sugrađanina koji je dokazao kako se živi za svoj grad.
Dodjelom povelje počasnog građanina Slavonskog Broda prije dvije godine Grad Slavonski Brod ispravio je dio ranije učinjene nepravde prema uglednom zavičajniku i knjževniku koji nastavlja obogaćivati svoj književni opus.
VladoRem.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VladoRem4.jpg