fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

Gradska blagajnaGrad Slavonski Brod među prvima u Hrvatskoj od srijede, 24.ožujka, uvodi jedinstveni projekt „Gradske blagajne“ na Korzu (Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a), nastao iz potrebe da se u ovim kriznim vremenima omogući građanima Slavonskog Broda i cijele Brodsko-posavske županije plaćanje računa gradskih trgovačkih društava i ustanova bez uobičajenih bankarskih provizija. Neka od gradskih trgovačkih društava dosad su preuzimala taj trošak i umjesto građana plaćali naknade za gotovinske uplate. Osnivanje „Gradske blagajne“ logičan je slijed povezivanja financijskog poslovanja Grada i gradskih trgovačkih društava nakon uvedenog „Cash poolinga“ (objedinjenog vođenja računa) kojim su ostvarena značajnija povećanja prihoda od kamata za sredstva na računima.
Građani Slavonskog Broda, ali i svi žitelji Brodsko-posavske županije – korisnici usluga „Brod plina“, „Komunalca“, „Vodovoda“, Ustanove „Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić“, kao i svi koji trebaju izvršiti uplatu prema Proračunu Grada (za komunalnu naknadu, komunalni doprinos, najam ili otkup stana i druge pristojbe), mogu od srijede 24.ožujka 2010. godine na Gradskoj blagajni na Korzu sve račune platiti gotovinom bez provizije!
Da ušteda plaćanjem računa bez naknade nije zanemariva svjedoči kalkulacija na primjeru jedne višečlane obitelji koja samo za plaćanje bez provizije pet računa (za vodu, plin, komunalnu naknadu, odvoz otpada i dječji vrtić) može uštedjeti godišnje od 147 do 445 kuna (ovisno o banci u kojoj se plaćalo), dok u primjeru umirovljeničke obitelji koja plaća samo 4 računa (voda, plin, odvoz otpada,  komunalna naknada) godišnja ušteda iznosi od 144 do 267 kuna.
GODIŠNJA UŠTEDA NA PROVIZIJAMA – NAJMANJE 1,5 MILIJUN KUNA !
To znači da građani Slavonskog Broda plaćajući navedene račune za bankarske provizije godišnje utroše najmanje 1,5 do 2,5 milijuna kuna !
Do sličnih podataka dolazi se zbrajajući uplatnice koje Grad, vrtići i gradska poduzeća (Komunalac, Brod plin, Vodovod) izdaju prema fizičkim osobama na području cijele Brodsko-posavske županije. Pomnoži li se ukupan broj izdanih uplatnica (836.644) s provizijom (3-5 kuna) dolazi se do iznosa od minimalno 2,5 milijuna kuna provizija na području Županije.
Uspostavom „Gradske blagajne“ štede i gradska poduzeća koja su pojedinačno godišnje izdvajala i do 250.000 kuna preuzimajući na sebe teret provizije ili koristeći se uslugama drugih financijskih institucija u prikupljajanju prihoda.
Projekt „Gradske blagajne“ zajedničkim su snagama ostvarili Grad Slavonski Brod, Komunalac, Vodovod i Brod plin osiguravši ulaganje u uređenje gradskog prostora s minimalnim troškovima, informatičku podršku i opremu, zaštitarsku službu i na kraju službenike koji će raditi na Blagajni, bez dodatnog zapošljavanja.
Radno vrijeme Gradske blagajne bit će ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 8 do 16 sati, a srijedom od 10 do 18 sati.