fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

Povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, protokol u organizaciji Županije nije pozvao predstavnike Grada Slavonskog Broda te je vandalizirao njihovu počast odanu palim herojima

Prilikom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu, prije službenog protokola, za koji predstavnici Grada Slavonskog Broda nisu dobili pozivnicu s potpisom župana Marušića, sa spomen mjesta su uklonjeni vijenac i svijeća koje su gradonačelnik Mirko Duspara i predsjednik Gradskog vijeća Stribor Valenta postavili iz počasti prema palim herojima i suborcima Domovinskog rata.

„Čin uklanjanja počasti herojima koji su dali svoje živote za Hrvatsku, čiji su predstavnici s najviših razina danas mirno prisustvovali ovom incidentu, ne mogu okarakterizirati nikako drugačije nego čistim vandalizmom. Činjenica da Brodsko-posavska županije na obilježavanje dana od lokalnog, ali i nacionalnog značaja nije pozvala predstavnike Grada gdje se održava, gradonačelnika koga je izabrala većina građana, te predsjednika Gradskog vijeća, pljuska je u lice svim Brođankama i Brođanima koji na ovom događaju nisu bili predstavljeni, a mnogima su upravo ti branitelji bili očevi, djedovi, braća i sinovi. Kao i sam branitelj takve događaje proživljavam osobno i počast odajem iz srca i zahvalnosti, te je moja dužnost kao gradonačelnika, ali prije svega čovjeka, bila otići na spomenik izvan službenog protokola, na kojem nisam imao svoje mjesto, te postaviti vijenac i svijeću svojim suborcima. Međutim, nekim vodećim ljudima naše Županije svečane obljetnice očito služe za igranje vlastitih političkih igara i naslađivanje na najnižim razinama, poigravaju se nasljeđem svih Hrvata i besramno politiziraju nacionalna obilježja, što su danas pokazali bacanjem istog tog vijenca i svijeće u grmlje kraj koša za smeće, a to ne smije proći nekažnjeno. Protiv odgovornih je podignuta kaznena prijava, ali sramota s kojom se moraju nositi ostaje na njima. Neka je vječna slava i hvala svim herojima koji su dali svoje živote za Hrvatsku“, komentirao je incident gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Događaju u organizaciji „Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Brodsko-posavske županije“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Brodsko-posavske županije, prisustvovali su ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstavnici Udruga iz Domovinskog rata, predstavnici HDZ-a i Domovinskog pokreta, predsjednik Županijske skupštine, te župan Marušić sa svojim zamjenikom Šimićem. Iako je u središtu današnje obljetnice trebala biti žrtva i zahvalnost onima koji su svoje živote nesebično položili na oltar domovine, nažalost Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije ove će godine ostati zapamćen po oskvrnjivanju časti onih čija su imena ispisana na spomeniku posvećenom poginulim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića, točnije oskvrnjena je čast i žrtva 768 branitelja s područja Brodsko-posavske županije.

image0.jpeg image1.jpeg image2.jpeg

image4.jpeg viber_slika_2022-09-16_10-29-32-981.jpg