fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

U organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, u petak, 28. siječnja 2022. godine održat će se sedamnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine, a koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Kao i svake godine, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda uključuje se u manifestaciju i donosi svoj program koji će zasigurno zadovoljiti sve ljubitelje kulture i umjetnosti. Nakon prošlogodišnje Noći muzeja koja je gotovo u cijelosti bila online, ovogodišnji programi idu uživo. Međutim, zbog već poznate situacije uzrokovane koronavirusom, manifestacija će se održati u kontroliranim uvjetima uz obavezno predočenje COVID potvrda na ulazu i smanjenim brojem posjetitelja. Broj posjetitelja koji će istovremeno moći boraviti u prostoru Galerije je 70.

PROGRAM:

Izložba Nik Titanik: Kronika hrvatske gluposti (GALERIJA RUŽIĆ)

18.00-00.00

"Kronika hrvatske gluposti“ naziv je putujuće retrospektivne izložbe jednog od najpoznatijih hrvatskih karikaturista Nika Titanika. Nik Titanik je jedini karikaturist, vjerojatno i u cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave. U svojim radovima često se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednost i bez obzira na to je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o slavnim osobama bez pokrića. Sam za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga pa ni samog sebe.

Radionica: Meme - karikatura 21. stoljeća (GALERIJA RUŽIĆ)

18.00- 20.00

Što su memovi, kako oblikuju medije i interakciju današnjice, ali i kako napraviti svoj vlastiti meme, pokazat će vam Muzea u suradnji s tvrtkom Helioz Technologies i Galerijom umjetnina Slavonski Brod, na radionici za mlade viših razreda osnovne škole.

  • Radionica Meme - karikatura 21. stoljeća istovremeno će live streamingom biti dostupna svim zainteresiranim korisnicima u njihovim domovima, ali i muzejima diljem Hrvatske zahvaljujući aplikaciji za muzejsku pedagogiju Muzea.

Stručno vodstvo kroz stalni postav Galerije Ružić (GALERIJA RUŽIĆ)

20.00-23.00

Kustosi Galerije umjetnina provest će okupljenu skupinu zainteresiranih u 20.00 i 22.00 kroz stalni postav.

Specifikum ove galerije jest u tome što nije dakle moguće vidjeti samo glavninu Ružićevog opusa, već je moguće djelomično i rekonstruirati povijesno umjetnički kontekst njegova vremena, dominirajuće likovne filozofije u hrvatskoj umjetnosti u zadnjim dekadama 20. stoljeća i to zahvaljujući autorima koji su poklonili svoje radove a koji su nalaze neposredno pored njegovih.

Druženje s HPD-om „Davor“ (GALERIJA RUŽIĆ)

21.00-22.00

Više puta nagrađivan i hvaljen HPD “Davor” zahvaljujući entuzijazmu i trudu brojnih članova i vrsnih zborovođa, uprave i podupirućih članova, unatoč i usprkos krizama i zabranama ustrajno opstaje na zasadama iz 1871. godine, dostojno predstavljajući svoj grad, njegujući tradiciju, unaprjeđujući glazbenu kulturu i dostojno pronoseći ime Broda u domovini i inozemstvu.

Stručno vodstvo kroz stalni postav Spomen-doma Dragutina Tadijanovića (SPOMEN-DOM DRAGUTINA TADIJANOVIĆA)

20.00-23.00

Kustosi Galerije umjetnina provest će okupljenu skupinu zainteresiranih u 20.00 i 22.00 kroz stalni postav. Uz stručno vodstvo kroz stalni postav saznat ćete koje priče kriju dvorane postava uređene zanimljivim elementima autentičnog namještaja, memorabilijama, bogatim arhivom, rukopisima, skulpturama, fotografijama, pismima, velikim brojem knjiga i umjetnina, koji posreduju na taj način između nas i vremena u kojem je pjesnik živio.

Uz sve predstavljene programe, podsjećamo sve građane da mogu i virtualno prošetati kroz stalnu podstavu Galerije Ružić i Spomen-doma Dragutina Tadijanovića na sljedećim poveznicama:

Galerija Ružić

https://my.matterport.com/show/?m=SZbUsvqnhsH

Spomen-dom Dragutina Tadijanovića

https://my.matterport.com/show/?m=XDJqXEvdKSY

Radujemo se vašem dolasku!