fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

Grad Slavonski Brod niz godina podržava i osigurava uvjete za rad Sveučilišta u Slavonskom Brodu, za čiji je osnutak i najzaslužniji. Davanjem u zakup gradskih prostora bez naknade za potrebe Sveučilišta, izravno je oslobodio nadležno ministarstvo desetke milijuna kuna koji su redovni troškovi i ostalih Sveučilišta u RH. 

U Velikoj vijećnici Grada Slavonskog Broda gradonačelnik Mirko Duspara organizirao konferenciju za medije na temu zakupa poslovnih prostora za potrebe Sveučilišta u Slavonskom Brodu, koji su u vlasništvu Grada Slavonskog Broda. Na konferenciji za medije, gradonačelnik Mirko Duspara očitovao se o odluci Grada o otkazivanju ugovora o besplatnom korištenju gradskih poslovnih prostora koji su u službi Sveučilišta u Slavonskom Brodu:

„Grad Slavonski Brod vodio je žestoke borbe kako bi Slavonski Brod postao sveučilišni grad. Znate da je grad pokrenuo izradu elaborata i da smo bili najaktivniji u lobiranju sa sadašnjim predsjednikom, a tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem u donošenju Zakona o Sveučilištu u Slavonskom Brodu koji je donesen tek 2015. godine. Ovdje se radi o jednom razgovoru i dogovoru između Ministarstava koji se vodi kao osnivač Sveučilišta i Grada Slavonskog Broda te pojedinih potraživanja i rješavanja međusobnih pitanja koja su vezana uz grad Slavonski Brod.  Htjeli smo na takav način riješiti „slučaj Bille“, spor kojeg je Ministarstvo pokrenulo 2000. godine, a Grad je taj spor izgubio. Nastali dug procijenjen je na 2,6 milijuna kuna uz zatezne kamate te smo htjeli ići u prijeboj za zakup prostora u kojima boravi naše Sveučilište. Ministarstvo se nije pozitivno oglasilo, a uz sve požurnice i očitovanja, odlučili smo poslati ugovore o raskidanju zakupa poslovnog prostora.“, izjavio je gradonačelnik Mirko Duspara.

S obzirom na to da rješenje o kompenzaciji duga s nadležnim državnim tijelima nije postignuto, a niz godina je svaki pokušaj dijaloga ignoriran te uzimajući činjenicu da Sveučilište u Slavonskom Brodu, koje je u potpunoj obavezi države, već godinama koristi poslovne prostore u vlasništvu Grada bez plaćanja naknade, Grad je odlučio riješiti nastali problem otkazivanjem ugovora o korištenju poslovnih prostora u vlasništvu Grada bez naknade.

„Ovo su značajni prihodi Grada Slavonskog Broda koje mi možemo donirati, ali ne na ovakav način na koji se činilo sve ove godine. Nigdje drugdje nema ovakvih oslobađanja za sveučilišta. Vlasnik svih ovih nekretnina je Grad Slavonski Brod, a obaveza Ministarstva je plaćanje kao i za sva ostala sveučilišta u Hrvatskoj. Ako oslobodite dugove sedam gradova u Republici Hrvatskoj, a jednom gradu koji je izgubio je 400 branitelja i najviše djece u Domovinskom ratu, ne opraštate 7 milijuna kuna zateznih kamata - mislim da je sve tu čisto i jasno.“, zaključio je gradonačelnik Mirko Duspara inzistirajući na ravnopravnosti svih gradova u Republici Hrvatskoj.

Novi ugovori dostavljeni Sveučilištu sredstvo su financiranja Grada koji uslijed odluke države mora nadomjestiti izgubljene prihode nastale višegodišnjim korištenjem prostorija i osiguravanja njihovog kontinuiranog rada od strane Sveučilišta u Slavonskom Brodu, što su potraživanja koja su u izravnom odnosu Sveučilišta s državom čija je obveza podmiriti ih, kao što je praksa diljem RH.

IMG_3152_resize.JPG IMG_3153_resize.JPG IMG_3154_resize.JPG

IMG_3156_resize.JPG IMG_3158_resize.JPG