fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 25. studenog u znak sjećanja na događaj iz 1960. godine kada je diktator Dominikanske Republike Rafael Trujillo dao ubiti političke aktivistice i sestre Maribal. Ovaj se dan obilježava od 1999. godine odlukom Ujedinjenih naroda, a cilj njegovog obilježavanja je ukazati na važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja nad ženama kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode.

Nasilje prema ženama problematika je kojom se sustavno bave nadležne državne institucije, organizacije te civilne udruge koje preventivnim mjerama, edukacijom i senzibilizacijom javnosti nastoje smanjiti visoke stope nasilja te ublažiti traumatične posljedice žrtava nasilja.

U Slavonskom Brodu djeluje Udruga Brod, grupa za ženska prava čiji rad obuhvaća besplatnu pravnu pomoć i podršku ženama izloženom bilo kojem obliku nasilja i diskriminacije. Kako bi se pomoglo žrtvama obiteljskog nasilja, Grad Slavonski Brod je 2009. godine osigurao prostor za sklonište te sufinancira rad Udruge i skloništa za žrtve obiteljskog nasilja.