fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

gradprijdjec.jpgPočasni naziv „Grad prijatelj djece“ obvezuje nas da ne možemo ići ispod dosadašnjeg standarda, što znači da moramo još više raditi, truditi se i biti još bolji prema djeci, kazao je gradonačelnik Mirko Duspara na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj dobivanju prestižnog statusa „Grad Slavonski Brod-prijatelj djece“ u akciji pod pokroviteljstvom UNICEF-a.
   -Ovaj počasni naziv znači puno za grad Slavonski Brod. Samo od 2005.godine do danas u razne vidove djelovanja za djecu i mlade uloženo je u gradu 146,5 milijuna kuna.  Grad smo sa 17.000 mladih do 19 godina, što je 28 posto našeg stanovništva i to dovoljno govori da smo grad mladih koji ima budućnost. Ova gradska uprava to je i prepoznala i u svom djelovanju nastoji maksimalno unaprijediti život u gradu, prije svega naših najmlađih.
Primjerice, uveli smo jednokratnu novčanu pomoć kod rođenja djeteta, uložili smo puno zadnjih godina u obnavljanje i uređenje dječjih vrtića, nakon 30 godina gradimo novi suvremeni dječji vrtić koji bi iduće godine trebao biti završen, a dajemo i razne subvencije za socijalno ugrožene skupine. Godišnje uređujemo od 5 do 10 dječjih igrališta i to je standard kojeg moramo nastaviti dalje i pojačati ga.
Maksimalno smo se trudili, ali ne radi dobivanja ove nagrade, već radi naših sugrađana, a nagrada je došla sama po sebi, kao nedavno i za turistički „Zeleni cvijet“.
Na nama koji odlučujemo jest da sve to još više unaprijedimo, još više popravimo kako bi djeci stvarno bilo ugodno boraviti u Gradu-prijatelju djece, istaknuo je gradonačelnik Mirko Duspara, dr. med. zahvaljujući svim pojedincima i ustanovama koji su sudjelovali u pripremi kandidature za Grad prijatelj djece.
PRIZNANJE I  ZA ORIGINALNU NAJ-AKCIJU  „MALA ŠKOLA STRIPA“ 
Zamjenica gradonačelnika Ilijana Vrbat Pejić primila je u Zagrebu ovo prestižno priznanje dodijeljeno na desetu obljetnicu održavanja akcije Gradovi i općine prijatelji djece koju organiziraju Savez društava Naša djece i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju.
   -Iskustva iz Zagreba su izuzetno pozitivna i prema završnom mišljenju prosudbenog povjerenstva mi smo gotovo u potpunosti ispunili njihova očekivanja i ugodno ih iznenadili. Prepoznati smo kao grad koji brani prava svojih građana, a nazivom Grad prijatelj djece dobili smo priznanje za još jednu bitku koju smo dobili za djecu. Uz to, u Zagrebu smo primili i povelju za Naj-akciju „Mala škola stripa“ koja je održana u organizaciji Grada i Gradske knjižnice. Jedini smo grad čija je akcija proglašena izuzetno originalnom i inovativnom i time smo pokazali da provodimo jako puno programa zanimljivih djeci na svim područjima, zaključila je Ilijana Vrbat Pejić.
Potvrda nastavka značajnih ulaganja Grada i sustavne skrbi za prava i potrebe djece bit će vidljiva i u prijedlogu gradskog proračuna za 2010. godinu u kojem se planiraju značajne investicije od kojih se izdvaja završetak gradnje i opremanje novog dječjeg vrtića u Naselju „A.Hebrang“.

gradprijdjec1.jpg