fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

Od 2017. godine Grad Slavonski Brod odlučio je pokrenuti niz projekata kojima nastoji svim građanima stvoriti kvalitetne uvjete za život. Sve mjere do sada su naišle na prepoznatljivost građana, a time i na pozitivan demografski odjek u Slavonskom Brodu.

Slavonski Brod jedini je od gradova u Hrvatskoj koji vodi brigu o tome da svako rođeno dijete ima jednake uvjete za rast i razvoj. Nastojeći biti uz najmlađe građane od samog početka, Grad provodi jedinstveni projekt darivanja prvorođene djece u obitelji opremom u vrijednosti od 5.000 kuna koji se sastoji od krevetića, higijenskih, kozmetičkih i tekstilnih proizvoda, koje je i nasljedno te ostaje svakom drugom rođenom djetetu u obitelji.

Što sve sadrži oprema za novorođenčad možete pogledati u videoprilogu:

 

Oni roditelji koji nisu zainteresirani za opremu za novorođenče imaju pravo na  jednokratnu novčanu pomoć od 1.000 kuna. Do danas je ukupno 626 djece primilo opremu za novorođenče dok je njih 15 zatražilo jednokratnu novčanu pomoć. Također, nakon rođenja djeteta isplaćuje se i jednokratna naknada za novorođenčad koja za prvo dijete iznosi 2 500 kuna, za drugo dijete 3 500 kuna te za treće i svako sljedeće dijete 5 000 kuna.

Naselje za mlade obitelji u Ulici Vida Došena danas vrvi dječjim licima, a sve je to rezultat programa stambenog zbrinjavanja mladih obitelji koju Grad Slavonski Brod također provodi kao jedini u Hrvatskoj. Naime, po izrazito povoljnim uvjetima mlade obitelji mogu doći do stana bez kreditnog zaduženja. Konkretno, kroz projekt gradskih stanova za najam mladim obiteljima nude se dvosobni i trosobni stanovi. Gradski stanovi nakon deset godina mogu se i otkupiti prilikom čega uplaćena najamnina umanjuje kupoprodajnu cijenu stana. Do sada je Grad Slavonski Brod izgradio četiri stambene zgrade s ukupno 24 stana i svi su stanovi useljeni, a u tijeku je i izgradnja nove dvije stambene zgrade po čijem će završetku još deset mladih obitelji pronaći svoj dom. Osim toga, Grad Slavonski Brod nastavlja s pričom vezanom uz zadržavanje mladih planirajući ulazak u još jednu investiciju izgradnjom zelenog i modernog naselja za mlade obitelji nasuprot već postojećih stambenih zgrada u Ulici Vida Došena.

 ASO3009 resize

Također, mlade obitelji koje žele ostati živjeti u Slavonskom Brodu imaju mogućnost zakupa gradskog zemljišta za potrebe gradnje obiteljske kuće na razdoblje od 99 godina, a isto tako zemljište nakon deset godina mogu otkupiti od Grada. Od početka provođenja ove mjere, Grad Slavonski Brod imao je sklopljeno preko 40 ugovora o ostvarivanju prava građenja obiteljskih kuća na gradskim građevinskim zemljištima što dovoljno govori o prepoznatljivosti ove mjere.

Zemljista za mlade Livada 8 resize

Najmlađi sugrađani uvijek su bili prioritet Grada koji u potpunosti financira radne materijale za sve učenike osnovnih škola, kao i materijale za likovni pribor za učenike prvih razreda. Za ukupno 1018 djece osigurana je i besplatna školska prehrana kroz projekt „Lunchbox“, a sufinancira se i boravak te prehrana učenika u produženom boravku koji se provodi u svim gradskim osnovnim školama. Učenicima su na raspolaganju i pomoćnici u nastavi te stručni komunikacijski posrednici kao i pomoćnici u vrtićkim ustanovama koji pomažu djeci s poteškoćama u razvoju. Zahvaljujući energetskoj obnovi i izgradnji vrtićke te školske infrastrukture, slavonskobrodska djeca imaju uvjete za siguran i kvalitetan razvoj, a nadogradnja pojedinih školskih ustanova omogućuje uvođenje jednosmjenske nastave zbog koje će djeca moći više vremena provoditi sa svojim roditeljima i tako si osigurati kvalitetan psihološki i intelektualni rast.

Grad Slavonski Brod istakao se kao pozitivan primjer provedbe demografske politike u Republici Hrvatskoj i jedan je od rijetkih koji se može pohvaliti pozitivnim demografskim pomacima s obzirom da prošle godine u odnosu na 2019. godinu bilježi čak 21 rođeno dijete više. Također, s obzirom na dosadašnji odaziv i  prepoznatljivost od strane građana, ovakvi projekti zasigurno će se nastaviti i u budućnosti