fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

Grad Slavonski Brod podiže razinu transparentnosti uvođenjem OpenCity aplikacije koja na interaktivan način prikazuje proračun te izdvajanja iz proračuna, a uskoro će omogućiti i uvid u sve isplate iz gradskog proračuna

Grad Slavonski Brod u proteklih 10 godina, od kada se provode istraživanja gradskih proračuna, od Instituta za javne financije redovito je dobivao nagrade za transparentnost proračuna te dvije nagrade GONG-a za transparentnost i odgovornost tijela lokalne i regionalne samouprave. U okviru daljnjeg razvoja transparentnosti i digitalizacije, Grad Slavonski Brod će pomoću web aplikacije OpenCity svim zainteresiranim građanima na lako dostupan način omogućiti uvid u potrošnju proračunskih sredstava.

Zahvaljujući spomenutoj OpenCity aplikaciji, građanima je omogućena interaktivna vizualizacija proračuna putem koje se, uz pomoć grafičke i tablične analize, pruža mogućnost pregleda trenda kretanja financijskih pokazatelja kroz različita vremenska razdoblja te sadrži informacije o tome koliki se udio proračuna izdvaja za pojedina područja (komunalna infrastruktura, sport, obrazovanje i sl.). U sklopu spomenutog sučelja i integriranih pretinaca, zainteresirani građani moći će preuzimati proračunske dokumente.

U tijeku je i testiranje drugog dijela aplikacije čija će završna verzija građanima biti dostupna od lipnja ove godine, čime će biti omogućen pregled svih isplata iz gradskog proračuna, uključujući podatke o datumu isplate, primatelju (pravne osobe), opisu transakcije, iznosu te pridruženoj ekonomskoj i funkcijskoj klasifikaciji. Radi GDPR-a, isplate fizičkim osobama neće sadržavati ime primatelja, već će samo biti naznačeno da je riječ o fizičkoj osobi.

„Iako je Grad Slavonski Brod posljednjih godina redovito dobivao nagrade za transparentnost gradskog proračuna, htjeli smo otići korak dalje te građanima omogućiti jasan i transparentan uvid u potrošnju proračunskih sredstava. Ovime postajemo jedan od rijetkih velikih gradova u Republici Hrvatskoj koji će građanima omogućiti jednostavan pristup informacijama o potrošnji gradskog novca, a ovo je tek početak buduće digitalizacije Gradske uprave“, poručio je gradonačelnik Mirko Duspara.

OpenCity aplikacija novi je korak prema digitalizaciji Gradske uprave Grada Slavonskog Broda, koja će se nastaviti kroz digitalno sudjelovanje građana u kreiranju proračuna što će, svakako, doprinijeti povećanju otvorenosti i transparentnosti Grada Slavonskog Broda prema njegovim građanima. OpenCity aplikacija dostupna je na poveznici.