fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

Slavonski Brod nastavlja graditi uspješnu priču posvećenu poznatoj spisateljici Ivani Brlić-Mažuranić. Na prestižnom londonskom festivalu inovacija u kreativnim industrijama, umjetničke instalacije prošlogodišnjeg slavonskobrodskog Adventa odabrane su među 15 najboljih u svijetu.

Slavonski Brod već tradicionalno organizira manifestacije posvećene poznatoj spisateljici Ivani Brlić-Mažuranić i tako svake godine potvrđuje kako je njezino ime i književno stvaralaštvo uvelike vezano za ovaj grad. Ususret rođendanu ove poznate spisateljice, ovoga puta velika vijest stiže iz Londona. Naime, prošlogodišnje gradske umjetničke instalacije slavonskobrodskog Adventa iz davnina priznate su među 15 najkreativnijih u svijetu. Tako se zahvaljujući prestižnom festivalu London International Creative Competition, Slavonski Brod našao uz bok svjetskim kulturnim i kreativnim destinacijama. Ova nagrada dodjeljuje se već 14. godinu za redom, a članovi žirija bili su redom svjetski poznati kreativni direktori te stručnjaci iz područja digitalne umjetnosti.

„Ponosni smo što je naš Advent iz davnina prepoznat na svjetskoj razini. Osim što nam predstavlja potvrdu kako je sva priča koju vežemo uz ime ove velike spisateljice naišla na prepoznatljivost, motivacija nam je i za daljnji rad. Zato i ove godine u sklopu programa U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić za sve građane i ostale ljubitelje ove manifestacije dodatno pripremamo nove i originalne sadržaje. Vjerujemo da ćemo i ovoga puta zadovoljiti kriterije i na svjetskoj razini“, poručio je gradonačelnik Mirko Duspara.

Za prošlogodišnje kreativne adventske instalacije postavljene u Slavonskom Brodu i inspirirane likom Ivane Brlić-Mažuranić zaslužna je umjetnica Helena Bulaja Madunić i njezin međunarodni tim.  

„Kada smo dobili vijest da smo uvršteni u 15 najinovativnijih svjetskih umjetničkih instalacija, svi smo bili presretni. Svaka nagrada je posebna jer zadire u novi žanr i prostor pripovijedanja te umjetničkog stvaranja, a ova nagrada potvrda je vječnoj ljepoti i inspiraciji Ivaninog djela. Nagrada je dala i dodatni vjetar u leđa da hrabro nastavimo s novim idejama i projektima koje pripremamo za Slavonski Brod i cijelu Hrvatsku“, o nagradi je rekla Helena Bulaja Madunić.

Sve manifestacije posvećene Ivaninim „Pričama iz davnina“ pridonose očuvanju vrijedne kulturne baštine prožete slavonskom tradicijom, a Grad Slavonski Brod svake godine nastoji unaprijediti priču o „Ivaninom gradu“ s novim i originalnim sadržajima. Tako će kuća u kojoj je nekada živjela ova poznata spisateljica uskoro doživjeti novo svjetlo, a Slavonski Brod dobit će još jednu turističku atrakciju.

Priča o Ivani i Slavonskom Brodu nastavlja se u travnju u sklopu manifestacije U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić. I ovoga puta Grad Slavonski Brod u suradnji s Helenom Bulaja Madunić priprema autentične kreativno-zabavne sadržaje koje će u skladu s trenutnom situacijom biti uvelike usmjerene na digitalne platforme, a koje će još kratko vrijeme ostati tajna. Stoga ćemo ponovno pokazati da je Slavonski Brod grad iz bajke.

O lokalnoj priči Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu koja je velikim priznanjem na festivalu London International Creative Competition zadobila globalan karakter, možete više pročitati na poveznici.