fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

U okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2020./2021. godini na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđmanˮ, Ratna škola „Ban Josip Jelačić” provodi studijsko putovanje s nastavnim posjetima u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu. 

Zbog iznimnog doprinosa Grada Slavonskog Broda u Domovinskom ratu te ulozi postrojbi, ali i zbog stradavanja u našem gradu, Brod je predodređen kao jedna od destinacija putovanja. 

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi daje se razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

U tijeku je školovanje 23. naraštaja Ratne škole, koji pohađa 17 polaznika od kojih je jedanaest polaznika iz RH (osam polaznika su visoki časnici iz Oružanih snaga RH, jedan polaznik iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ravnateljstva policije MUP-a RH te iz središnjeg državnog ureda nadležnog za vatrogastvo - Hrvatske vatrogasne zajednice), te pripadnici Oružanih snaga stranih zemalja za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Crne Gore i Slovenije).  

Prijem polaznika škole organiziran je u zgradi Brodsko-posavske županije, prije čega su se polaznici upoznali sa značajem Specijalnih vozila d.d. za Oružane snage RH. Nakon posjeta županiji u Gradskoj knjižnici je organizirano predavanje o značaju Grada Slavonskog Broda i BPŽ u Domovinskom ratu u organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata BPŽ. Naposlijetku je organizirana posjeta spomen obilježju poginulim braniteljima i spomeniku "Prekinuto djetinjstvo" posvećenom djeci poginuloj u Domovinskom ratu. 

Prijemu je pristustvovao i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić. 

IMG_8275_resize.JPG IMG_8284_resize.JPG IMG_8289_resize.JPG

IMG_8295_resize.JPG IMG_8296_resize.JPG IMG_8299_resize.JPG

IMG_8301_resize.JPG IMG_8309_resize.JPG