Ispis
Kategorija: Vijesti

viber slika 2020 07 30 21 44 16 resize

Grad Slavonski Brod pridružio se obilježavanju Međunarodnog dana gastroshize. U sklopu obilježavanja, zgrada Gradske uprave u Slavonskom Brodu zasvijetlila je zelenom bojom.

Gastroshiza je prirođena anomalija probavnog sustava, odnosno ispadanje trbušnih organa (najviše se radi o crijevima) kroz defekt trbušne stijenke. Može se dijagnosticirati ultrazvukom u trudnoći, a po porodu je potrebna hitna operacija. Kod beba rođenih s gastroshizom, prvi veliki korak koji ukazuje na poboljšanje rada crijeva jest kada beba dobije prvu stolicu zelene boje (lime green nijansa). Upravo zato je ta boja odabrana kao službena boja gastroshize.

Međunarodni dan gastroshize obilježava se svake godine 30. srpnja u brojnim zemljama svijeta na spomen na datum kada je zbog iste bolesti umro Avery Rauen. U spomen na svojega sina, njegova majka Meghan Rauen je u rujnu 2009. godine osnovala je fondaciju Avery's Angels Gastroschisis Foundation u SAD-u.  

Od svojih početaka do danas, organizacija Avery's Angels okuplja ljude i djecu rođene s gastroshizom te njihove roditelje, liječnike, medicinske sestre, razne stručnjake i znanstvenike. Fokus organizacije usmjeren je na pružanje moralne podrške obiteljima pogođenim gastroshizom, pružanje informacija te istraživanje i podizanje svijesti o ovom stanju.

U desetak godina postojanja, podršku je primilo 17 000 obitelji. Avery's Angels danas broji preko 200 volontera diljem svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju, Ujedinjeno Kraljevstvo te još nekoliko europskih zemalja. Svi volonteri i predstavnici svojih zemalja su roditelji djece rođene s gastroshizom ili liječnici, a cijeli tim se kontinuirano usavršava kroz dodatne edukacije i treninge, sa svrhom postizanja čim kvalitetnijeg pristupa i komunikacije obiteljima s kojima rade.

Od 2019. godine, Avery's Angels djeluje i u Hrvatskoj preko majke djeteta rođenog s gastroshizom u Varaždinu 2014. godine, a ove godine će se po prvi puta Međunarodni dan gastroshize održati i u Hrvatskoj u obliku osvjetljavanja države zelenom bojom 30. srpnja. Uz Slavonski Brod, obilježavanju ovoga dana pridružili su se i mnogi drugi gradovi u Hrvatskoj. 

viber_slika_2020-07-30_21-44-15_resize.jpg viber_slika_2020-07-30_21-44-16_resize.jpg