fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

13. veljače 2009. godine Hrvatski sabor je na svojoj sjednici donio odluku o proglašenju Nacionalnog dana invalida rada koji se od tada obilježava svake godine 21. ožujka.  

Odabrani datum, 21. ožujka, veže se uz događanja iz 1956. godine kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća u kojoj su stradale 262 osobe.

Ovom odlukom Hrvatski sabor nastojao je osvijestiti javnost ukazujući na probleme osoba s invaliditetom, predrasude i stereotipe koji ih prate tijekom njihovog života.

Obilježavanjem današnjeg dana skreće se pozornost na potrebu stvaranja uvjeta za sprječavanje ozljeda na radu provedbom propisanih mjera zaštite na radu, sprječavanju stvaranja profesionalnih bolesti i shvaćanju važnosti socijalne integracije i sudjelovanja invalida rada u životnoj zajednici.

U Slavonskom Brodu, Udruga invalida rada djeluje još od 1997. godine kao dragovoljna, socijalna, nestranačka i neprofitabilna udruga s humanitarnim ciljevima, a kroz svoje djelovanje okuplja invalide rada, osobe s tjelesnim oštećenjem i korisnike tuđe njege i pomoći na području Grada i pripadajućih općina i informira ih o njihovim pravima.