fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

borb

Na današnji se dan, točnije svake 4. veljače, diljem svijeta obilježava Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day). Riječ je o inicijativi koja za cilj ima podizanje svijesti o raku te o mogućnostima u prevenciji, ranom dijagnosticiranju i liječenju raka, a obilježava se od 2000. godine kada je na Svjetskom samitu protiv raka, održanom u Parizu, potpisana povelja poznata kao „Pariški sporazum protiv raka“.

Broj osoba oboljelih od malignih bolesti u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri rezultat povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba koje dožive godine života u kojima se maligne bolesti češće pojavljuju. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati sa 14 milijuna u 2012. godini na 24 milijuna do 2035. godine, stoga je nužno podsjetiti da se čak 50% karcinoma može spriječiti usvajanjem zdravih životnih navika kao što su prestanak konzumacije duhanskih proizvoda, izbjegavanje alkohola, zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine i sl.  

Svaka osoba, organizacija i zajednica mogu dati doprinos u borbi protiv raka kako bi se smanjio broj prijevremenih smrti od raka, ali i kako bi se podigla kolektivna svijest u ime poboljšanja općeg znanja o raku. Odaberimo zdrav način života, odazovimo se pozivima na preventivne preglede jer su redoviti pregledi najvažniji za rano otkrivanje raka i očuvanje zdravlja.