fbpx
 
 

PRESIC291210.jpgU cilju objektivnog i istinitog informiranja građana Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije gradonačelnik Mirko Duspara na današnjoj konferenciji za novinare demantirao je grube neistine iznijete u sinoćnjem sučeljavanju predstavnika političkih stranaka na lokalnoj televiziji.

ODGOVORNOST POLITIČKE VLASTI

   -Nositelji političke vlasti moraju raditi u interesu građana i pritom moraju prije svega govoriti istinu. To je barem dosad bilo načelo, a sinoć smo imali priliku vidjeti da to i ne mora biti tako.  Izjednačavanje odgovornosti vlasti i opozicije je očigledno strategija koju najčešće koristi HDZ i upravo smo zbog toga sazvali ovu tiskovnu da pokušamo ukratko objasniti o čemu se ovdje radi. Kao političar svjestan sam toga da smo pod najstrožim nadzorom javnosti što je po meni i normalno. Jer, izabrani smo od građana i građanima polažemo račune.  Ovdje je naglasak na odgovornosti političke vlasti, kazao je u uvodu gradonačelnik Duspara ponudivši   konkretnim dokumentima dokaze o izrečenim neistinama.

UPORABNA DOZVOLA ZA ŠKOLSKU DVORANU OŠ ĐURO PILAR

   -Visoki dužnosnik vladajuće stranke u županiji sinoć je kazao da nemamo uporabnu dozvolu za školsku sportsku dvoranu na Koloniji. Ovdje vam predstavljamo uporabnu dozvola koja je izdana 15. ožujka 2010.godine za dvoranu OŠ Đuro Pilar na Koloniji. Isto tako za tu dvoranu je ravnatelj zatražio i od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa dobio rješenje 24.lipnja da se može koristiti u svrhe zbog kojih je i izgrađena.

Upporabna dozvola za dvoranu OŠ "Đuro Pilar" (pdf)


PODVOŽNJAK U OSJEČKOJ ULICI


   -Još jedna od neistina je da podvožnjak u Osječkoj, kako reče visokopozicionirani predstavnik HDZ-a, uskoro kreće s izgradnjom.
Ovdje vidite ono što sam i sinoć pokušao objasniti - da smo 6.9. 2010. dobili lokacijsku dozvolu. Jučer su nam bili u posjeti predstavnici Hrvatskih cesta povodom razgovora o produženoj Svačićevoj ulici gdje smo rekli da smo došli do lokacijske dozvole i da se čeka da će se krenuti u proceduru izdavanja građevinske dozvole za koju još uvijek nije podnešen zahtjev od izrađivača projektne dokumentacije.
Znači, ono što je napravljeno za podvožnjak je lokacijska dozvola i na tome su stali.  Ovdje vam je i hodogram po datumima što se i kada koji zahtjev podnio i što se sve radilo  vezano uz podvožnjak u Osječkoj.

Lokacijska dozvola za podvožnjak u Osječkoj ulici (pdf)


OBVEZE SUFINANCIRANJA UČITELJSKOG FAKULTETA


   -Još jedna od neistina odnosi se  na obveze sufinanciranja Učiteljskog studija u Slavonskom Brodu gdje se cijelo vrijeme od županijskih dužnosnika baca drvlje i kamenje na grad Slavonski Brodi i govori kako bi Učiteljski fakultet propao da nema Grada. To je istina - da Grad nije dao svoju zgradu u kojoj sad boravi Učiteljski fakultet i da grad ne izmiruje svoje obveze, Učiteljski fakultet bi sigurno propao.
Jer, ovdje imate točno stanje izmirivanja ugovornih financijskih obveza od prije dvadesetak dana kada je zamjenik Ivanović bio u Osijeku na sastanku kod rektorice gdje se razgovaralo o budućnosti Učiteljskog fakulteta. I sad pogledajte, Grad Slavonski Brod je izmirio svoje ugovorene obveze za 2009/2010. godinu u iznosu od 564.573 kune. Grad je uplatio sve, a Brodsko-posavska županija trenutno duguje 1,264.000 kuna. I kad dodate tome još 600 tisuća koliko trebaju za iduću godinu, to je ovih 1,8 milijun kuna što je sinoć spomenuto u tv emisiji da županija osigurava za iduću godinu. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa duguje 776.000 kuna. Znači, jedini partner između ova tri koji je izmirio sve svoje obveze je Grad Slavonski Brod.

Sufinanciranje Učiteljskog fakulteta (pdf)


PROBLEM  ZEMLJIŠTA U LUCI BROD


   -Još jedan od napada i laži koje se u zadnje vrijeme  šire od strane županijske uprave i novokomponiranih stranaka je problem Luke Brod, odnosno mućki u Luci Brod i pokušaj svaljivanja odgovornosti za Luku Brod na Gradsku upravu jer mi smo navodno ti koji koče razvoj Luke i otvaranje tisuća radnih mjesta.
Ovdje vam jasno i glasno stoji da je vlasnik dvije sporne čestice grad Slavonski Brod, ali ima jedan problem. To je pod c) Teretovnica u kojoj jasno i glasno stoji da postoji zabilježba ovrhe nad tim zemljištima i to od 15.9.2008. godine. To je ona famozna zabilježba radi „slučaja Korčule“ i Novogradnje.
E sad gledajte drugu stvar, mi ovdje navodimo 1.10. da na njihovo traženje ne možemo dati suglasnost na ovo jer su čestice pod zabilježbom ovrhe. Znači, mi ne možemo po ovršnom zakonu raspolagati tim česticama. I gledajte što se onda događa: onda vam jedna tvrtka napravi parcelaciju, ispravi međe na našem zemljištu na kojem postoji zabilježba, a Novogradnja dd u stečaju se potpiše i da suglasnost da se to parcelira mimo volje legalnog vlasnika (Grada), pogotovo kad znamo da ide ponavljanje postupka.

Problem zemljišta u luci Brod (pdf)


NISMO SVI JEDNAKI

   -I još jedna od stvari koju je bitno spomenuti kada kažemo politička odgovornost jer nismo svi jednaki u ovoj državi.
Osoba koja je izabrana za privremenu ravnateljicu Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, za ustanovu kojoj je vlasnik i osnivač Županija, u isto vrijeme obnaša i dužnost županijske vijećnice. A u članku 5. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave jasno stoji da član predstavničkog tijela (skupštine) ne može u isto vrijeme biti i ravnatelj ustanove kojoj je županija osnivač.  Znači da je vijećnica morala podnijeti ostavku i staviti svoj mandat u mirovanje u roku 8 dana od svog izbora, što ona do danas nije učinila.
Ovdje vam jasno stoji da postoje različita pravila i da nismo svi jednaki. Da jedni imaju političku odgovornost, a drugi nemaju. Imamo odgovornost prema građanima koji su nas birali i kad-tad dolazimo na sud te javnosti i oni nam daju ocjenu da li prolazimo ili ne, zaključio je gradonačelnik Mirko Duspara.
PRESIC291210A.jpg

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna
GRAD SLAVONSKI BROD

Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217

Kontakti Gradske uprave