fbpx
 
 

Gradonpresica2107.jpgNa današnjoj redovnoj konferenciji za novinare uoči odlaska na godišnji odmor, gradonačelnik Mirko Duspara osvrnuo se na aktualna zbivanja u gradu, ostvarenje gradskih projekata i brojne prozivke s jučerašnje presice ŽO HDZ te odgovarao na upite novinara.
„NEKA SE PROVJERI 1/1“
   -Možemo reći da u gradu Slavonskom Brodu nikad nije dosadno, bar što se tiče politike i političkih prepucavanja i događanja koja nisu baš na čast pojedincima. Krenuo bih od tvrdnje: „neka se sve provjeri jedan kroz jedan“, to je inače poznata uzrečica pojedinaca u Brodsko-posavskoj županiji i ne bi bilo loše da se neke stvari stvarno i provjere.
„GRADONAČELNIK NEMA VREMENA ZA PREMIJERKU“
-Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji HDZ-a prozvan sam osobno kao gradonačelnik da nemam vremena biti na boravku premijerke Kosor u gradu Slavonskom Brodu. Odmah moram reći da nije istina da grad nije nitko predstavljao na tom skupu prije svega HDZ-a koji je bio organiziran u predizborne svrhe. Na tom skupu bio je predstavnik grada, dogradonačelnik koji je i zadužen za gospodarstvo. Ovdje se radilo o posjeti vezanoj uz gospodarstvo i gospodin Ivanović je tamo bio.
Moram reći kao gradonačelnik da sam sustavno, rekao bih, izigravan od strane protokola, ne znam s koje strane, da li same Vlade ili  Županije, koji je gradonačelniku uputio poziv negdje u popodnevnim satima, a ja sam dopis dobio ujutro kad sam došao na posao. Mislim da je neozbiljno očekivati da se onda sve ostalo podredi predizbornom skupu HDZ-a, da se zanemare svi već prije dogovoreni sastanci, jer su se ljudi u županiji lomili i u par navrata skidali i stavljali gradonačelnika u protokol. Pošto im nisam poželjan tamo, a nisam osoba koja pati da se slika, nisam bio tamo.  Kad već govorimo o tome,  možete se uvjeriti koliko se puta gradonačelnik obraćao i premijerki Kosor i premijeru Sanaderu, bar 20-ak puta samo u slučaju Novogradnja, gdje se sustavno radilo na pljački grada.
 „OPSTRUKCIJA DRŽAVNIH  PROJEKATA“
-Jučer se puno pisalo i pričalo opstrukciji projekata: imate dokument Vlade RH - program građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2009. do 2012. godine. Zanimljivo, gospodin Sočković je pronašao stotine milijuna kuna, mi ovdje od predstavnika HDZ-a dobivamo obećanja o više od 200 milijuna kuna za izgradnju komunalne infrastrukture. Nažalost, od 2005. godine kad je gospodin Sanader došao u Brod i u ovoj prostoriji održao sjednicu Vlade, sve što je obećano gotovo ništa nije ostvareno. I tad smo imali Istočnu veznu cestu, Svačićevu, famoznu poveznicu Sjeverne vezne ceste i Đure Đakovića,  imali smo i podvožnjak u Osječkoj i južnu obilaznicu u Novoj Gradišci i puno toga još (izgradnju poliklinike u bolnici dr Josip Benčević), a vi koji živite u Brodu znate da gotovo ništa od toga nije ostvareno.
Sada, 2010. godine i to u 7.mjesecu nam se dolazi i priča ponovo o obećanjima i o nečemu što grad koči ! Kako grad može kočiti projekte koji nisu ni planirani od Vlade jer u ovom programu gradnje i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2009. do 2012. nemate ni jedne ceste u gradu Slavonskom Brodu ! 
„DOZVOLA ZA PROŠIRENU SVAČIĆEVU“
-Jedna od stvari koja je jučer nabijena na nos upravi grada Slavonskog Broda i gradonačelniku je dozvola za Svačićevu. Ovdje imate dokument od 18. studenog 2009. gdje je MUP, Policijska uprava Brodsko posavska  uputila uvjete koji se traže da se ispoštuju u projektnoj dokumentaciji Svačićeve ulice. Od toga da nije postavljena signalizacija za ulice koje već  postoje na južnom traku do toga da se tražilo uključivanje na rotor u Gupčevoj direktno s parcele policijske zgrade koja se isto nažalost nije izgradila (a obećana). Na sve to gospođa koja radi projekt Svačićeve ulice je rekla da bi ona to vrlo rado stavila u projektnu dokumentaciju, ali tko će joj to platiti kad,  kaže, Hrvatske ceste nemaju novca ! Znači, našoj projektantici problem je što to nema tko platiti. A ovdje se priča, najprije o osiguranih 15 milijuna, a jučer o 30 milijuna kuna, više se i ne zna koliko ta cesta košta, ali računajući kako oni dogovaraju poslove ona bi stvarno koštala puno više od 30 milijuna.
„PODVOŽNJAK U OSJEČKOJ“
-Veliki problem ovog grada i građana je podvožnjak u Osječkoj ulici. Projektiran je od Hrvatskih cesta, projektiranje započeto prošle godine,  na jednom sastanku sam bio pozvan kao gradonačelnik, ali više me nisu ni pozivali valjda shvativši da je dobro da ne bude gradonačelnik, jer kako će ga poslije prozivati da opstruira izgradnju! I onda imate službenu zabilješku kada je i kako je što došlo. Ono što je vrlo bitno reći – javno-pravna tijela koja nisu do 21.7. (do danas) poslala posebne uvjete: to su Hrvatske ceste koje to i projektiraju, HEP je poslao jučer dokumentaciju nazad a uvjete još nije poslao, i HŽ se uopće nije očitovao, a ispod željezničke pruge prolazi podvožnjak. I sad neka gospodin Sočković kaže što je to „1/1“ i gdje tu grad Slavonski Brod,  a pogotovo gradonačelnik ili odjel koji izdaje građevne dozvole opstuiraju ovaj projekta ako nam HC koje rade projektnu dokumentaciju, i ako se  HEP i HŽ, a svi su u vlasništvu države, nisu još udostojili postaviti svoje uvjete kako se to treba raditi.
„STARI GRAD I KORČULA“
-Vrli gradski vijećnik gospdinn Jozo Mišić  jučer je  između ostalog spomenuo Stari Grad i Korčulu. Ja znam da je njemu žao, on je bio na drugoj strani u borbi za Korčulu, što smo nakon deset godina sudovanja uspjeli spriječiti pljačku grada, a i on kao gradski vijećnik  predstavlja grad Slavonski Brod. No, gledajte što njega sad brine: nije ga brinulo što se radilo s Korčulom svih ovih godina, od 90-ih naovamo, njega brine koliko se novca i odakle se uložio novac da Brođani sad ljetuju na Korčuli. Na Korčuli se uložilo vrlo malo, ono što moramo uložiti svake godine pošto imamo silne devastacije, morali smo priključiti struju, pojedine zgradice obojiti i to je obavljeno. U svakom slučaju Grad će kroz ovo iznajmljivanje tih kućica i zaraditi koju kunu, ali u svakom slučaju nećemo biti u gubicima. A što se tiče Starog Grada, ja znam da ovoj ekipi ne odgovara što je Stari Grad sudskim putem pripao onom koji je vlasnik, to je  grad Slavonski Brod. Stari Grad je doveden u takvo stanje da je prošle godine zatvoren i da se više nije mogao koristiti. Mi smo u ožujku preuzeli odmaralište od Društva Naša djeca, uložili minimalna sredstva koja su bila potrebna da dobijemo minimalne tehničke uvjete. I pored silnih opstrukcija uspjeli smo organizirati ljetovanje za 300-ak djece i pokazali da to možemo napraviti i puno transparentnije nego što su ova gospoda dosad radila.
Uredili smo odmaralište iz tekućeg održavanja gradske imovine. Postoje redovne stavke u gradskom proračunu, sve je vidljvo i gospodinu Mišiću će to sve biti podastrto kad to bude tražio.
A njegovo iznošenje kako mi svaka tri mjeseca trebamo podnositi izvješća o trošenju proračunskog novca „ne pije vode“, jer to nigdje u zakonu nema. Zna se kad se razgovara o proračunu. Na kraju, na narednoj sjednici Gradskog vijeća imat će izvješće revizije koje je provela Državna revizija pa će vidjeti koliko je otkriveno kriminala u ovoj gradskoj upravi.
„OBRAZOVANJE U SLAVONSKOM BRODU“
-U Naselju Hebrang planirana je, na naš prijedlog, zgrada Gimnazije. Da podsjetim, tu Grad poklanja 3.500 kvadrata zemljišta, a Županija to još nije isparcelirala i pripojila parceli gdje bi trebala biti.
Oni govore o gimnaziji, da dvije godine grad „šteka“ s prostorom za gimnaziju. Pošto moraju mijenjati prostorni plan, zahtjev Gradu za Gimnaziju podnijeli su u 11.mjesecu prošle godine.  Negdje u 2. ili 3. mjesecu ove godine određeno je tko će raditi prostorni plan i to u dogovoru sa Zavodom za prostorno uređenje koji je u nadležnosti Županije, znači nema veze s Gradom. Prvi puta smo dobili zahtjev, ustvari prijedlog, tek prije neki dan  od gospodina Jošića koji radi izmjene i dopune prostornog plana Hebranga i odmah isti dan smo odgovorili da se s nekim stvarima ne možemo složiti. Jer, ovdje su se gospoda razigrala i na privatnim parcelama krenuli projektirati studentske domove i sve ostalo, što je nedopustivo. Jer, kad nešto planiramo onda bi ipak morali gledati vlasničke odnose, da ne dođemo u poziciju da to nikad ne možemo izgraditi jer ne možemo otkupiti ta zemljišta. Ovdje se jučer spominje i izgradnja crkve: podsjećam da je grad Slavonski Brod  poklonio zemljište na Hebrangu crkvi, a sad se gospodin Čižmek dosjetio da bi crkvi mogao dati i više zemljišta, doduše ne svoga već gradskoga, pa je u prijedlogu tog prostornog plana ukinuo jedan kompletni stambeni blok koji je Grad trebao graditi. Jer, eto da ima bolji pogled, on je tako dogovarao, ali bez razgovora s vlasnikom, a to je grad Slavonski Brod.
Znači, prostorni plan Hebranga stoji kod gospodina Jošića i Čižmeka i što se nas tiče on  je mogao dosad već biti gotov da ne idu izvan okvira i gabarita tog prostornog plana.
Što se tiče školske sportske dvorane na Hebrangu za koju g.Sočković priča kako bi trebala biti izgrađena a grad koči, onda moram reći, a za to imate dokaze 1/1, da su oni povukli projekt. Jer, imali su projekt za dvodijelnu sportsku dvoranu, a sad bi gradili trodijelnu. S tim da ni dvodijelnu nisu mogli graditi jer je i dvodijelna veća od markice koja je na ovoj parceli. Znači morali su proširiti to, a za to bi morali ići na izmjene prostornog plana.
I još jednu stvar za one koji ne znaju: sve se ovo nalazi na 47.000 kvadratnih metara  koje je Grad „koji ne daje da se ništa gradi u ovom gradu“, poklonio Županiji da se sve ovo izgradi. I još na to dodajemo ovaj kutak gdje bi trebala biti druga Gimnazija od 3.500 kvadrata,  i to poklanjamo Županiji da se izgradi gimnazija. Pogotovo što je tih 16 milijuna osigurano, mada ja koliko se god trudio ne mogu naći gdje su ti milijuni.
Kad je obrazovanje u pitanju, pošto je spomenut i Učiteljski fakultet, moram podsjetiti da je zgrada Učiteljskog fakulteta u vlasništvu grada Slavonskog Broda i mi smo riješili taj problem, da UF  napokon ima svoje prostore i da sad tamo sad imamo i studij predškolskog odgoja. A isto tako smo na tom prostoru u Gundulićevoj pokušali riješiti pitanje Veleučilišta što su  glatko odbili saborska zastupnica Bilić-Vardić i župan jer su smatrali da je to u predizborne svrhe gradonačelnika. Poslije smo pola te parcele poklonili Strojarskom fakultetu tako da oni sad imaju svoje vlasništvo i mogu dalje razvijati svoje projekte koje su planirali.
„IPA PROJEKT“
-Morali su se dotaći i tog projekta pošto je vrijedan 29,6 milijuna eura, i kako smo nekoga prozvali lopovom. Ne, nismo mi nikoga prozvali kao lopova. Ovdje imate zapisnik između zamjenika direktora Vodovoda i gospodina Samira Mujkića, radi se o jednoj čestici koja je beznačajna u životu grada na kojoj su pojedinci mislili okrenuti sto tisuća eura. Ovdje je i dokaz da g.Mujkić neće odustati i ne da ispod 45 eura po kvadratu i tek onda kad isplatimo onda će prepisati. Moram podsjetiti, pošto većina ljudi ne zna o čemu se radi, IPA projekt je pokrenut 2005. i na tome projektu radi Vodovod grada Slavonskog Broda i Grad Slavonski Brod s Hrvatskim vodama i europskim fondovima. Kad je projekt krenuo 2005. tad se pojavila ova famozna parcela, ali između pojedinaca koji dogovaraju da bi na toj parceli bilo dobro napraviti još dvije vodospreme. I onda imate dokumentaciju „1/1“ gdje se paralelno vadi projektna dokumentacija za vodospreme i za obiteljsku kuću g. Samira Mujkića. On je za to da se tu napravi vodospremna, ali radi i svoju građevnu dozvolu za kuću i vrijednost njegove parcele lagano raste. I onda se pravi procjena kao da je kuća već napravljena tu, a nema ništa. I onda se događa to da građevnu dozvolu dobiva i g. Mujkić i Vodovod, a da nitko od nadležnih nije gledao da je tamo po prostornom planu moguća izgradnja samo obiteljske kuće. I da bude još veća stvar: mi na svojoj parceli (Vodovoda) gdje već imamo 2 vodospremnika, imamo prostora da izgradimo još dvije vodospreme. Znači da ne moramo davati još ovih 100 tisuća eura koliko gospodin traži, ali ljudi u Hrvatskim vodama i neki pojedinci u Vodovodu se oglušuju na to i oni traže da se ovo isplati ovako kako je.
Rekao sam da neću podržavati kriminal jer građevna dozvola je izdana nelegalno.  Na to se odmah javilo Državno odvjetništvo i pokrenulo postupak. A to što g. Sočković i pojedinci misle da DORH i krim policija nemaju ovdje što raditi, to je njegovo mišljenje. Moje je da mi ne možemo raditi protuzakonito bez obzira o kojem se projektu radilo.
IPA projekt nije ugrožen, jer ja bih postavio onda pitanje kako je moguće da se raspišu natječaji za izgradnju bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa, bez građevinskih dozvola. Jer, natječaji su raspisani puno prije nego što se građevinska dozvola, bez obzira što je bila nelegalna, izdala. Prema tome, ne stoje tvrdnje g.Sočkovića i pojedinaca iz Hrvatskih voda da ovdje grad opstruira. Ne, ovdje grad samo štiti i poštuje zakon države u kojoj živi. 
„OBEĆANI PROJEKTI“
Jučer se puno pričalo o nekim stvarima gdje su osigurani novci, pa ću samo podsjetiti :
-zgrada MUP-a, obećana, građevinska dozvola dva puta produžavana, sad je istekla i treći puta, parcelu za zgradu MUP-a darovao grad Slavonski Brod. Da vas samo podsjetim, za ono „1/1“, kako grad uvijek traži nešto što je državno a ne da ništa svoje. Tamo smo dali na Hebrangu za škole 51 tisuću kvadrata, to je nekih 50-ak milijuna kuna,po nekakvim cijenama koje su bile do ove krize. Zgrada MUP-a na 12.500 kvadrata najtraktivnijeg gradskog zemljišta, odustali su od gradnje, ali nam ne vraćaju zemljište.
-Istočna vezna cesta, znate u kojoj je fazi IVC, ne radi se ni projektna dokumentacija, a g.Sočković govori da je i novac osiguran za to.
-Proširena Svačićeva ulica: obećana 2005., a sad se 2010. optužuje Grad za opstrukciju. Do 2008. godine građevinske dozovle je izdavala Županija, znači dotad su mogli ne napraviti, nego pozlatiti Svačićevu, da ju gradonačelnik „ne opstruira“.
-Ulaz u ĐĐ: to znate gdje je „izgrađeno“, od SVC do ulaza kod Montaže!
-Podvožnjak u Osječkoj: isto tako obećano, vidjeli ste tko nije dostavio uvjete, sve redom državne tvrtke.
-Luka Brod:  znate da tamo pretovari „idu samo tako“, i to već godinama!
Od svega, ostvaren je jedino najam zgrade u Svačićevoj za Poreznu upravu i to za 4,8 milijuna eura za 10 godina. 
ZAKLJUČAK
-Ovo je sve, rekao bih, predizborna kampanja HDZ-a, jer kroz ovih 8 godina dosta toga nisu napravili i sad, gle čuda, 200, 300 milijuna kuna u Brodu „vise“ jer gradonačelnik ih neće ! Pa ne bi bilo sretnijeg čovjeka u ovom gradu od mene da se aktiviraju sva ova gradilišta, zaključio je gradonačelnik Mirko Duspara.

gradonpresica2107d.jpg 

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna
GRAD SLAVONSKI BROD

Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217

Kontakti Gradske uprave