fbpx
 
 
  • Gradska uprava
  • Tržnica
  • Bazeni
  • Kruzni tok
  • Svačićeva ulica
  • Kajak

presAustr5.jpgNakon trodnevnog boravka u Slavonskom Brodu izaslanstvo iz Austrije predvođeno počasnim konzulom Republike Hrvatske u Grazu dr Nikolausom Hermannom na presici je upoznalo javnost o dojmovima i mogućnostima poslovne i kulturne suradnje između  Slavonskog Broda i gradova austrijske savezne države Štajerske.
 -Zahvaljujem na pozivu za posjet koji je bio zanimljiv i informativan jer sam u Slavonskom Brodu bio prije četiri godine i mogao sam vidjeti kakav je napredak u međuvremenu postignut. Pričamo o tome da će Republika Hrvatska uskoro postati članica EU i na temelju toga može se razgovarati o mogućnostima suradnje. Zemaljska Vlada Štajerske ima svoj odjel za europske integracije i u okviru toga moguća je suradnja sa susjedima. Ove jeseni taj će odjel organizirati sastanak s predstavnicima susjednih zemalja i ja sam već prije uručio poziv predstavnicima grada Slavonskog Broda. Radilo bi se uglavnom o velikim infrastrukturnim projektima za koja već postoje sredstva u raznim fondovima EU pri čemu treba u obzir uzeti da takvi fondovi neće financirati projekte u 100-postotnom iznosu već je potrebno osigurati dio vlastitih sredstava. Narednih mjeseci Slavonski Brod treba konkretizirati prijedloge i razmisliti o čemu bi konkretno mogli razgovarati u jesen, kazao je počasni konzul RH u Grazu dr Nikolaus Hermann.
O mogućnostima suradnje u području kulture i znanosti govorio je prof dr Rudiger Malli, povjesničar i profesor na Sveučilištu u Grazu.
   -Već od 70-ih godina 20.stoljeća imamo suradnju s bivšim članicama jugoslavenske federacije, a tijekom Domovinskog rata zajedno sa štajerskom vladom vodili smo fond za pomoć hrvatskim i bosanskim izbjeglicama. Senat sveučilišta u Grazu donio je odluku da će njihovo težište znanstvenog rada biti jugoistočna Europa i mi smo na temelju toga uspostavili snažnu suradnju sa sveučilištima u JI Europi, naročito u RH.  Osiguravamo sredstva za razne institute i dajemo stipendije studentima iz RH i ostalih zemalja koji žele studirati u Štajerskoj. Nas zanima suradnja na razini instituta i pomažemo projekte koji moraju dolaziti iz institucija zemalja partnera, rekao je dr Malli.
   Bivši načelnik kotara Wirklichen Hofrat na području Leibnitza dr Johan Sailer naglasio je važnost pomoći u korištenju novca iz europskih fondova.
   -Jako sam se obradovao kad sam vidio da je upostavljena prijateljska suradnja i zmeđu Celja i Slavonskog Broda. To će sigurno biti velika pomoć prilikom pristupanja RH  Europskoj uniji. Čestitam vam na toj odluci i u slučaju da bude potrebe za bilo kakvom pomoći nudim se kao predstavnik Štajerske, istaknuo je dr Sailer.
    Pozdravljajući uvažene goste kao gradonačelnik i predsjednik gradske Turističke zajednice, Mirko Duspara kazao je da gode komplimenti o promijenjenom izgledu grada u protekle četiri godine.
   -Posebno se moram zahvaliti prijateljima iz Štajerske na pomoći pruženoj početkom Domovinskog rata i svemu što su učinili za naše izbjeglice koji su utočište pronašli u ovoj pokrajini. Gospoda iz Austrije mogu nam puno pomoći u predpristupnim fondovima. Posebno mi je drago da se to odnosi na infrastrukturu jer naše prijatelje nismo vodili na crne točke ovog grada. Nadam se da ćemo uz njihovu pomoć i iskustvo  uspjeti ostvariti što više dobrih projekata za grad Slavonski Brod. Razgovarali smo malo i o našem Strojarskom fakultetu i ostalim visokim školama koje imamo u gradu. Cilj nam je što prije ostvariti uvjete za otvaranje Sveučilišta u Slavonskom Brodu i uvjeren sam da nam profesor Malli tu može puno pomoći. Što se tiče kulturne suradnje, pogotovo na glazbenom polju, mislim da su  gosti pokazali dobro poznavanje naše tradicije i na koncertu Brodskog tamburaškog orkestra. Mislim da bi bilo dobro da naš orkestar posjeti Graz jer osim slavonske sviraju i ozbiljnu glazbu i imaju što pokazati. Moram se zahvaliti našim prijateljima i  na onome što su uočili vezano za Celje. Za nas je Slovenija prva susjedna država i ulaz u EU, izabrali smo najbolju općinu koja ima iskustva s predpristupnim i strukturnim fondovima i nadam se da ćemo uspjeti od njih pokupiti ono što su oni stekli. A idući korak je normalno -  Štajerska ! Bit će nam drago da što prije dođemo u Graz i Leibnitz, zaključio je gradonačelnik Duspara.
predAustr2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

celjanifish45.jpg 

 

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna

Grad Slavonski Brod, Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217
Kontakti Gradske uprave