fbpx
 
 

PoplRomsko.jpgDanas je pod predsjedanjem načelnice Ilijana Vrbat Pejić održan sastanak Stožera zaštite i spašavanja Grada Slavonskog Broda u nazočnosti predstavnika Hrvatskih voda, Brodske Posavine, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Policijske postaje, Javne vatrogasne postrojbe, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, HEP-a, Vodovoda, Komunalca, Brod-plina, Crvenog križa i gradske Zajednice tehničke kulture.
Sukladno stanju uvjetovanom poplavama i pojavom klizišta na području Grada Slavonskog Broda, članovi Stožera iznijeli su izvješća o provedenim aktivnostima tijekom vikenda i prijedloge daljnjih postupanja nakon čega su  donijeti sljedeći zaključci:

1.Sukladno izvješću Hrvatskih voda, svi vodostaji lateralnih kanala značajno su u opadanju, a vodostaj rijeke Save kod Slavonskog Broda trenutno je na +608 cm.

2. Slijedom utvrđenog stanja na terenu i provedenih aktivnosti na području klizišta i poplavljenih dijelova grada, Stožer zaštite i spašavanja Grada Slavonskog Broda  utvrdio je sljedeće:
• GRBAVICA 36: Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Služba 112 zaprimila je dojavu o klizanju tla, a uvidom na terenu klizište nije uočeno. Objekt je star, a oko objekta nema pukotina specifičnih za klizište. U objektu nitko ne stanuje.
• KUKANJ: Klizište je i dalje aktivno te su pripadnici Hrvatske vojske potpornim gredama  dodatno pokušali zaštititi stambeni objekt. Obitelj Bardak smještena je privremeno privatno, a po opremanju namještajem bit će smješteni u stan u vlasništvu Grada Slavonskog Broda. Za obitelj će Gradsko društvo Crvenog križa osigurati odjeću i obuću, a prehranu Grad Slavonski Brod. 
• JANIŠEVAC IV : Klizanje tla je aktivno te su uočene nove pukotine u vrtu obitelji Ćorluka. Iz pomoćnog objekta vlasnik je iselio stoku. Na stambenom objektu obitelji Ćorluka nema vidljivih pukotina.
• GAJ II : DUZS, Služba 112 zaprimila je jutros dojavu o klizanju tla između dvije ceste. Navedeno će se izlaskom na teren provjeriti.
• Ulica LJUDEVITA JONKEA: Policijska uprava Brodsko-posavska zaprimila dojavu o tri odrona zemlje (između Cankareva ulice i Mostarske ulice).
• PAPUČKA 23 : Klizište ozbiljno ugrozilo stambeni objekt, a pomoćna zgrada zajedno s temeljem nagnuta. Obitelj je iseljena i smještena u Župnom uredu Brodsko Vinogorje te o njima skrbi Župni caritas.
• KOŠAREVAC (iznad kućnog broja 49) : Klizište je trenutno stabilno, a obitelj odbija napustiti stambeni objekt.
• KOŠAREVAC 39E : Klizište je trenutno stabilno, a obitelj odbija napustiti stambeni objekt.
• BRLIĆEV PUT : Nije uočeno daljnje klizanje tla.

Potrebno je da se tijekom današnjeg dana obiđu sva klizišta od strane Stručnog povjerenstva za utvrđivanje stanja klizišta, Državne uprave za zaštitu i spašavanje-Službe 112 te Policijske uprave.
  
• ROMSKO NASELJE: Brodska Posavina d.d. je tijekom jučerašnjeg dana provela aktivnosti na crpljenju vode u Romskom naselju gdje se situacija do kraja dana stabilizirala. Javna vatrogasna postrojba će tijekom današnjeg dana u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije provesti pražnjenje i dezinfekciju zdenaca na području Romskog naselja. Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije upozorava na mogućnost pojave oboljenja (hepatitisa A i leptospiroze) jer se djeca igraju i kupaju u naplavljenoj zagađenoj vodi.
Do sada se pokušavalo na razne načine apelirati na stanovništvo i ukazati na opasnosti po zdravlje, no bez rezultata. I dalje će se, putem svih nadležnih službi, pokušati utjecati i apelirati u cilju zaštite njihovog zdravlja. Gradsko društvo Crvenog križa podijelio je odjeću i obuću ugroženim obiteljima, a tijekom današnjeg dana podijelit će i 100 paketa sredstava za dezinfekciju i higijenu. Romsko naselje i dalje je pod povećanim nadzorom.

3. Javna vatrogasna postrojba na području Grada Slavonskog Broda ne bilježi nove pozive. U suradnji s TD Vodovod obići će sve zdence na području Grada, a isprazniti isključivo one koje su u uporabi (u Romskom naselju obveza je isprazniti i dezinficirati sve zdence).
Na području grada Slavonskog Broda voda je ispravna za piće, a Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije i TD "Vodovod" i dalje kontinuirano provode uzorkovanje i kontrolu vode na više lokacija. Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije traži da se žurno kontaktira tvrtka koja obavlja poslove dezinsekcije na području grada Slavonskog Broda kako bi odmah poduzela sve potrebne aktivnosti na provedbi dezinsekcije.

4. U sustavu opskrbe električnom energijom, plinom i vodom na području Grada Slavonskog Broda nisu zabilježene teškoće. Do isključenja električne energije doći će isključivo u slučaju opasnosti. TD Brod-plin obići će plinovod na novim lokacijama prijavljenih klizišta. 

5. U cilju daljnje pomoći ugroženom stanovništvu u smještaju, hrani, vodi, odjeći, obući, sredstvima za higijenu i dezinfekciju, isušivačima prostora, kao i jednokratnoj financijskoj pomoći, koordinirat će Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Centar za socijalnu skrb, Caritas slavonskobrodskih dekanata i Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod. Navedene službe tijekom današnjeg dana obići će ugroženo stanovništvo, utvrditi činjenično stanje nakon čege će se prići pružanju svake moguće pomoći kako bi se ublažile posljedice stanja ugroženosti.

6. Grad Slavonski Brod na svojoj službenoj internetskoj stranici objavit će informaciju o postupku, organizaciji te provedbi procjene štete od elementarne nepogode sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda.

7. Sukladno iskustvu o događanjima tijekom ovog izvanrednog stanja na području grada Slavonskog Broda može se zaključiti da je potrebno osnivanje novih postrojbi Civilne zaštite opće namjene čiji će članovi biti na raspolaganju u ovakvim slučajevima. Također, pokazala se potreba daleko veće suradnje, uvažavanja te boljeg odnosa Brodsko-posavske županije i državnih institucija prema Gradu Slavonskom Brodu.

8. Stožer zaštite i spašavanja Grada Slavonskog Broda traži veći angažman Stručnog povjerenstva za utvrđivanje stanja klizišta imenovanog sukladno zaključku Stožera zaštite i spašavanja Brodsko-posavske županije.

Načelnica Stožera zaštite i spašavanja
      Grada Slavonskog Broda
      Ilijana Vrbat Pejić

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna
GRAD SLAVONSKI BROD

Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217

Kontakti Gradske uprave