fbpx
 
 
  • Gradska uprava
  • Tržnica
  • Bazeni
  • Kruzni tok
  • Svačićeva ulica
  • Kajak

STOZER030610.jpgJutros je pod predsjedanjem načelnice Ilijane Vrbat Pejić održan izvanredni sastanak Stožera zaštite i spašavanja Grada Slavonskog Broda na kojem su podnijeta izvješća o mjerama zaštite od neposredne opasnosti od poplava uvjetovanih stalnim padalinama na području  Grada. Iako su vodostaji Istočnog lateralnog kanala i Glogovice srećom u opadanju, stanje je i dalje vrlo ozbiljno zbog najave skorih novih oborina, a najveću pozornost treba obratiti brojnim uočenim klizištima u brdskim dijelovima Grada uz stalne obilaske i kontakte s građanima u ugroženim područjima.
Sukladno nastalom stanju i situaciji neposredne opasnosti, nakon podnesenih izvješća može se zaključiti:
-Kako predstavnici Službe 112 nisu bili nazočni prošlom sastanku, izvijestili su o poduzetim mjerama protekloga dana. Vezano za aktivaciju klizišta u Košarevcu i Janiševcu, osnovano je Stručno povjerenstvo po nalogu načelnika Uprave koje je bilo na terenu proteklog dana od 16,00 – 19,00 sati, obišli su ugrožena mjesta  i dokumentirali fotografijama. Na Janiševcu IV nisu dokumentirali jer je dojava o klizištu stigla nešto kasnije.
Po obilasku terena utvrdili su: -U Pribudovačkoj 17, vlasnika Stipe Barišića, u blizini kuće je klizište, trenutno kuća nije oštećena, ali ukoliko bi se klizanje tla nastavilo može ozbiljno ugroziti stanovnike navedene kuće. –U Papučkoj 23, vlasnice Smiljke Kovač: Klizanjem tla ozbiljno je ugrožena kuća navedene, pomoćna zgrada zajedno s temeljnom je nagnuta, a jedan od kutova kuće je na oštećenom dijelu temelja. U kući živi njezina kći s obitelji (suprug i četvoro djece) koji su  izmješteni kod župnika. Ispod ove kuće joj je jedna kuća koja bi eventualnim klizanjem mogla biti ugrožena, a u njoj su vlasnici. –U Brlićevu putu 10, vlasnik Vlado Malić: stanje je alarmantno jer je obitelj i dalje u kući koja je na rubu klizišta. Svako pomicanje tla moglo bi ugroziti kuću i njezine stanovnike, a put je već urušen. -Na području Janiševca IV postoji više terena koji su izloženi klizanju.
-Potrebno je žurno poduzeti mjere koje bi kvalitetno riješile-zaustavile klizanje, nakon   prestanka oborina, te na taj način omogućiti sigurno korištenje objekata. Potrebno je kontaktirati ovlaštene Zavode koji bi ispitali teren te napravili studiju s osvrtom na statiku.
-Zamjenik gradonačelnika konstatirao je da je na području cijele Županije Grad  ipak najveći i najugroženiji, te da je potrebno da nadležne službe obiđu sva klizišta u toku dana.
-Zapovjednik JVP Ivan Vuleta naznačio je da od sinoć nema dojava za ispumpavanjem vode, do sada su imali 143 intervencije koje su sve uspješno odrađene.
-Predstavnik Elektre naznačio je važnost dojave o problemima s opskrbom električnom energijom na terenu kako bi se moglo pravodobno reagirati i kako bi opskrba električnom energijom tekla bez poteškoća.
-Predstavnik Policijske postaje Slavonski Brod naznačio je važnost informiranja ljudi koji žive u kućama ugroženim klizištem da što prije napuste svoje domove, zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti svoje obitelji.
-Predstavnik Brodske Posavine ispričao je predstavnika Hrvatskih voda, i naznačio da je u proteklom dana bilo intervencija u Romskom naselju gdje se radi na pročišćavanju odvodnog kanala kako bi se spustio vodostaj. Brodski Varoš je za sada stabilno i sva ugrožena područja se redovno obilaze i ukoliko bude bilo potrebe intervenirat će se.
-Predstavnik Vodovoda  naznačio je da je vodoopskrba pitkom vodom stabilna, povećano je doziranje klora, a vezano za vodoodvodnju vrše se prepumpavanja zbog visoke razine Save, ali je situacija zadovoljavajuća.
-Predstavnica Zavoda za javno zdravstvo izvijestila je da su nalazi pitke vode zadovoljavajući.
-Gradonačelnik je izvijestio nazočne da je rano jutros obišao sva klizišta :  provalija u Kuknju je još veća, obitelj Bardak se iselila. Ugrožena je i obitelj Barišić kod kojih je gospodarski objekt naslonjen na kuću, a provalija ispred objekta je veća za 15 cm u odnosu na sinoć i postoji velika opasnost za kuću i gospodarske objekte.Vezano za klizišta u Košarevcu i Brlićevu putu najveći je problem povezanost tih klizišta i postoji bojazan da veliki dio brda krene prema kućama.
-Kontaktirano je s generalom Kruljcem koji je već prebacio jednu jedinicu na Jelas i koja je u stanju pripravnosti.
-Bez obzira što su padaline stale, stanje je vrlo kritično, otvaraju se nova klizišta, a voda otiče brdskim područjem i stvara velike probleme.
-Osigurane su dvorane u domovima MO Podvinje i Brodsko Vinogorje za smještaj namještaja i stvari iz ugroženih kuća.
-U trenutnoj situaciji najbitnije je kako bi se pomoglo ugroženim građanima da sve službe budu pripravne i u stalnom kontaktu kako bi se pravovremeno i pravovaljano reagiralo.

    Načelnica Stožera zaštite i spašavanje
    Grada Slavonskog Broda
                                         Ilijana Vrbat Pejić

KlizistBrkicaput9.jpg

 

 

 

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna
GRAD SLAVONSKI BROD

Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217

Kontakti Gradske uprave