fbpx
 
 
  • Gradska uprava
  • Tržnica
  • Bazeni
  • Kruzni tok
  • Svačićeva ulica
  • Kajak

Zagadj.jpgKako spriječiti zagađanje zraka u Slavonskom Brodu bila je tema današnjeg sastanka gradskih čelnika s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša, Ministarstva vanjskih poslova, JANAF-a, Brodsko-posavske županije i županijskog Zavoda za javno zdravstva.
Hitnom sastanku kojeg je sazvao gradonačelnik Mirko Duspara odazvali su se iz Ministarstva vanjskih poslova - načelnica odjela za susjedne zemlje Ana Puljić Žunjić,  iz Ministarstva zaštite okoliša Marijan Krešić i Sadra Krmpotić, iz JANAF-a upravitelj terminala u Slavonskom Brodu Pavo Šarčević, iz Brodsko-posavske županije pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Miroslav Jarić i ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo dr Ante Cvitković.
Gradonačelnik Duspara podsjetio je da je podnijeta kaznena prijava zbog zagađenja zraka u Slavonskom Brodu koji je već dospio u 3.kategoriju prekomjerno onečišćenog zraka i to samo na temelju povećane  koncentracije sumporovodika dok se koncentracija benzena još uopće ne mjeri.
Gradonačelnik se pozvao na članak 49.Ustava RH po kojem svatko ima pravo na zdrav život, a uvjete za to mora osigurati država koja ima i mehanizme. Poluga za sprečavanje daljnjeg zagađenja zraka, koji će u Slavonskom Brodu postati još veći problem kako se bude povećavala prerada u bosanskobrodskoj rafineriji nafte, u rukama je državnih institucija i tvrtki, kazao je gradonačelnik ističući kako će grad o ovom problemu obavijestiti i Europsku komisiju.
U cilju sprečavanja zagađenja gradonačelnik Duspara predložio je niz konkretnih prijedloga koji će biti upućeni nadležnim institucijama.
PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA
   -Predlažemo osnivanje Povjerenstva koje će raditi na ovome i  izvještavati javnost o poduzetim mjerama. U tom povjerenstvu obavezno moraju biti i predstavnici ministarstava, grada i županije.
Tražimo da podaci o mjerenju kakvoće zraka i koncentracijama štetnih spojeva svakodnevno budu dostupni Brođanima, preko centra 112 ili na neki drugi način, jer 80 tisuća Brođana ne može u isto vrijeme biti na internet stranici ministarstva ili doći do grade županije gledajući mnogima nerazumljive podatke.
Tražimo da se ugovor koji je JANAF potpisao s Optimom stopira dok ne dobijemo jamstva da će rafinerija ići u ugradnju filtera i svega što će spriječiti zagađenje. Isto tako, tražimo od HŽ Carga da zaustavi izgradnju terminala za naftne derivate u Luci Brod dok ne riješimo problem s radom rafinerije  jer dobit ne može biti ispred života 180 tisuća građana ove županije. Posebno tražimo da se o bilo kakvim aktivnostima s predstavnicima rafinerije nafte, bilo s državne ili županijske razine, prije svega oko povećanja kapaciteta, obavezno obavijeste i građani Slavonskog Broda i  gradska uprava.
Tražimo da se na mjernoj stanici u Slavonskom Brodu dodaju aparati koji će mjeriti i sve izuzetno važne spojeve, najveće otrove koji se dobivaju u preradi nafte, poput benzena i ostalih, da Brođani znaju što sve udišu.
Ja mislim da se sve ovo u rukama tri ministarstva, grada i županije  može riješiti. Nema tu međunarodnih incidenata, incident je da nas se truje, a nitko ne diže glas.  Ne može se 80 tisuća Brođana preseliti negdje, mi smo osuđeni da živimo ovdje, pokušajmo na vrijeme spriječiti zagađenje da imamo koliko-toliko normalne uvjete života , što nam i Ustav jamči, poručio je gradonačelnik Duspara.
IZJAVE:
 -Marijan Krešić (Ministarstvo zaštite okoliša): Ministarstvo zaštite okoliša  nakon ovoga očitovat će se na zahtjeve i prijedloge gradonačelnika za osnivanje povjerenstva i postavljanje mjerne opreme za mjerenje koncentracije benzena. Samo preko međunarodnih tijela i međusobnim kontaktom s tijelima Bosne i Hercegovine, što je učinjeno zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova, moguće je riješiti problem.
   Ana Puljić Žunjić (Ministatrstvo vanjskih poslova): Zahvaljujem se gradonačelniku na pozivu za sudjelovanjem na sastanku. Ovakvi problemi su jako važni i za hrvatsku vanjsku politiku i za našu suradnju sa susjednom državom. U vezi konkretnog problema koji je sigurno najteži za same građane Slavonskog Broda već smo uputili našeg generalnog konzula da protestira i ispita situaciju u Vladi RS u Banja Luci.  Također, izvijestili smo i našeg veleposlanika da protestira u Sarajevu, izvijestili smo i Veleposlanstvo BiH u Zagrebu. U  kontaktima smo s Ministarstvom zaštite okoliša u svezi s međunarodnim konvencijama i u svezi s našim ugovorima sa susjednom državom i nadamo se da ćemo i nakon ovog sastanka i prijedloga za osnivanje povjerenstva i suradnju s Vladom uspjeti pridonijeti što skorijem rješavanju ovog problema.

   Pavo Šarčević (JANAF): Imamo razumijevanje za postojanje problema i zato imam dužnost da ispred tvrtke izrazim žaljenje zbog onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu uzrokovano radom rafinerije u Bosanskom Brodu.  Ovo onečišćenje nije uzrokovano djelatnošću JANAF-a koje je isključivo transport i skladištenje nafte i naftnih derivata. Naš sustav transporta potpuno je zatvoren i sukladan najvišim svjetskim standardima, a zaštita okoliša naš je prioritet.
Podržavamo sve inicijative i korake koji vode k rješenju problema  onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, međutim moram naglasiti da taj put ne vodi preko JANAF-a. Spominjanje mogućnosti obustave transporta našim kupcima izazvao bi  vrlo grubi i veliki međunarodni incident i na takav korak mi nemamo pravo. To ne znači da za rješavanje ovog problema nismo zainteresirani, dapače podržavamo vas u nastojanju da se riješi preko nadležnih državnih tijela.

Zagadj2.jpg

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna
GRAD SLAVONSKI BROD

Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217

Kontakti Gradske uprave