fbpx
 
 
  • Gradska uprava
  • Tržnica
  • Bazeni
  • Kruzni tok
  • Svačićeva ulica
  • Kajak

SVIJBAJKI.jpgGrad Slavonski Brod i ove godine u spomen na hrvatsku spisateljicu i sugrađanku Ivanu Brlić Mažuranić, čije književno djelo pripada svjetskoj baštini, organizira od 18. do 24. travnja tradicionalne Dječje svečanosti “U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić”.
U brojnim i raznolikim programima posvećenim imenu i djelu Ivane Brlić Mažuranić, kojima se promiče i potiče dječje stvaralaštvo te  doprinos kulture odgoju i izobrazbi djece, sudjeluju mladi iz Slavonskog Broda i okolice od predškolskog do studentskog uzrasta te vršnjaci iz cijele Hrvatske uključeni u pojedine programe ili kao posjetitelji.
Sedmodnevni program ovogodišnjih Dječjih svečanosti “U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić” svečano će se otvoriti u nedjelju 18. travnja na glavnom gradskom trgu koji nosi ime slavne spisateljice podizanjem zastave dječjih svečanosti, izvedbom glazbeno-scenske čarolije “Sve čarolije šume Striborove” Kazališne radionice "Svijeta bajki" i predajom ključa grada djeci.
Ovogodišnji „Svijet bajki“ bit će obilježen „Srcem od licitara“, novom vedrom i magičnom velikom glazbeno-scenskom čarolijom u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović, scenografiji Jelene Korenčić i koreografiji Branka Bankovića te u suradnji s domaćim voditeljima Kazališne radionice „Svijeta bajki...“ u kojoj sudjeluju djeca iz Slavonskog Broda. Predstava „Srce od licitara“ u ovogodišnjim Dječjim svečanostima igrat će se svakodnevno, a u ukupno devet izvedbi vidjet će ga više od šest tisuća djece.
Ove godine dorađena je web stranica (www.usvijetubajki.org) prilagođena upravo djeci, ali može poslužiti i odraslima s nizom informacija o programima, Ivani i njenom gradu.
Nakon provedenog natječaja za literarne i likovne radove učenika osnovnih škola cijele Hrvatske izabrano je po deset najboljih i u Brodu se očekuju nagrađeni učenici i njihovi voditelji iz cijele Hrvatske.
Tijekom sedmodnevnog programa djeca će sudjelovati u nizu radionica: novinarskim, fotografskim, video i internetskim, likovnim, filatelističkim, glazbenim slušaonicama, a po prvi puta i na strip radionici.
VIŠE OD 500 SUDIONIKA PROGRAMA, 15.000 POSJETITELJA
O novostima i osobitostima ovogodišnjih Dječjih svečanosti na današnoj konferenciji za novinare govorili su članovi Organizacijskog odbora.
   -Koliko je ova priredba zanimljiva i značajna možda će najbolje reći brojke: oko 500 djece sudjeluje u stvaranju programa „Svijeta bajki“ kroz  kazališnu i brojne druge radionice, a tijekom tjedna oko 15.000 posjetitelja dođu vidjeti što se događa. Samo 9 predstava Kazališne  radionice posjeti oko 6.000 djece. Te brojke su značajne i govore koliko su "Bajke" postale dio grada i svih njegovih stanovnika.
Specifičnost ovogodišnjeg "Svijeta bajki" jest što će nam na sam dan otvorenja doći u posjet pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić na okrugli stol o zaštiti privatnosti djece u medijima.
Posebno treba istaknuti doprinos Gradske knjižnice u ovogodišnjem programu jer su unijeli nove aktivnosti i promovirat će strip kroz likove i djela naše spisateljice. Vjerujem da će i završetak programa biti ponešto drugačiji nego dosad nastupom Djevojačkog pjevačkog zbora "Zvjezdice" iz Zagreba u Kazališno-koncertnoj dvorani.
Vrlo je teško od svih brojnih programa izdvojiti one koji su posebno bitni. Svi su jednako važni jer daju priliku djeci da pokažu što znaju i umiju, da nauče nešto novo o djelima Ivane Brlić Mažuranić i da se druže.  Vjerujem da će svi oni koji budu sudjelovali u pojedinom programu biti najbolji promotori sadržaja i svega onog što program nudi jer će ponijeti jedno novo iskustvo i možda doći i dogodine što nam je svima cilj, da se ova tradicija ne izgubi i da prijeđe na još jednu višu razinu, istaknula je zamjenica gradonačelnika Ilijana Vrbat Pejić.
   Glavni organizator i financijer Dječjih svečanosti je grad Slavonski Brod uz simboličnu potporu Ministarstva kulture i Brodsko-posavske županije.
   U stvaranju Dječjih svečanosti sudjelovale su sve gradske ustanove: Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić, Gradska knjižnica, Kazališno koncertna dvorana IBM ,Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda te Muzej Brodskog posavlja, Glazbena škola Slavonski Brod, udruga Brlićevac, Zajednica tehničke kulture, Matica hrvatska, Planinarsko društvo "Dilj gora", ogranak Hrvatskog novinarskog društva, Posavska Hrvatska, Turistička zajednica grada, sve osnovne škole, Brodsko filatelističko društvo, Učiteljski fakultet, Brodski leptirići, Obrtnička škola, Dječje kazalište IBM, Brodsko posavska županija, a program na otvorenju u režiji Gorana Zovka izvest će učenici OŠ Bogoslav Šulek. 
  U želji da Dječje svečanosti zaokupe veću pozornost i starijih Brođana ove godine priređen je i niz programa za odrasle: od panel diskusije o zaštiti privatnosti djece u medijima, iščitavanju pisama Ivane Brlić Mažuranić, aktivnosti planinara u obilježavanju planinarske staze „Od Ivane do Tadije“do  brojnih programi u vili Brlićevac, Ivaninih dana u Mojsteru i dr.
   PREKO INTERNETA DO DJECE IZ CIJELOG SVIJETA
   -Uz niz radionica koje smo imali svih ovih godina,  poput standardnih novinarskih, imamo i nekoliko novih: Likovna radionica „Bajkom u bajku“, Strip radionica, Filatelistička radionica, Radionica „Napravimo igračku naših djedova“ u suradnji s Muzejom Brodskog posavlja i  Gradskom knjižnicom. Naša web stranica www.usvijetubajki.org se dorađuje i do nedjelje bit će popunjena sa svim potrebnim podacima ovogodišnjeg programa. Novost je što se uključuje i OŠ I.G.Kovačić i nastavnica Rozalija Baričević putem interneta stupila je u svijet i razglasila cijelu priču o "Bajkama" gdje će se i djeca iz cijelog svijeta na ovaj način uključiti u ovogodišnje Bajke, kazala je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti prof. Dubravka Marković.
    Brojni posjetitelji imat će prilike svakodnevno družiti se s likovima iz Ivaninih bajki. Gradskoj Turističkoj zajednici prijavljen je dolazak brojnih učeničkih skupina s više od 1200 djece iz osnovnih škola iz Zagreba i okolice te cijele Slavonije. 

SVIJBAJKI7.jpg

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna

Grad Slavonski Brod, Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217
Kontakti Gradske uprave