fbpx
 
 

Grad Slavonski Brod će i u 2024. godini nastaviti s provedbom poticajnih mjera usmjerenih prema mladim obiteljima kako bi im olakšao korake prema neovisnom životu i stvaranju obitelji. Ove inicijative obuhvaćaju podršku u smislu rješavanja pitanja stambenog zbrinjavanja i poticanja nataliteta kroz dodjelu opreme za novorođenčad te povećanja jednokratnih naknada za sve roditelje.

Mladim se obiteljima u bračnoj i izvanbračnoj zajednici te samohranim roditeljima (do 45 godina) omogućuje najam stanova u vlasništvu Grada uz mogućnost otkupa nakon 10 godina. Do tada uplaćena najamnina uračunava se, pritom, u kupoprodajnu cijenu stana, pružajući mladima priliku za dugoročno rješavanje stambenih potreba bez obračunavanja kamata prema Gradu ili potrebe za kreditnim zaduženjem. Tu je mjeru Grad Slavonski Brod uveo 2018. godine, kao jedini u Republici Hrvatskoj. Do sada su 42 obitelji osigurale svoje stambeno pitanje, a u narednom razdoblju raspisat će se javni natječaj za zbrinjavanje još dviju obitelji u dvama gradskim stanovima, od kojih je jedan prilagođen za osobe s invaliditetom. Ova se mjera pokazala kao izuzetno popularna jer su se u Slavonski Brod doselile obitelji i iz drugih hrvatskih županija.

Još je jedna mjera naišla na odobravanje mladih obitelji, a riječ je o stjecanju prava građenja obiteljske kuće na zemljištu u vlasništvu Grada Slavonskog Broda na razdoblje od 99 godina. Pri tome, ako se obitelji odluče na to, zemljište mogu otkupiti nakon deset godina te će se u kupoprodajnu cijenu uračunati do tada uplaćene najamnine. Izgradnja obiteljske kuće može započeti odmah po završetku procesa ishođenja potrebne dokumentacije, a rok je tri godine. U dogledno vrijeme raspisat će se novi javni natječaj za stjecanje prava građenja.

 


Grad Slavonski Brod pruža podršku mladim obiteljima osiguravajući opremu za prvorođeno dijete u vrijednosti od 698,99 eura. Oprema uključuje krevetić, higijenske, kozmetičke i tekstilne proizvode te igračke prilagođene novorođenačkoj dobi. Dakako, za one obitelji koje već posjeduju dio opreme ili ju ne žele Grad je osigurao novčanu pomoć u iznosu od 132,72 eura kako bi nadopunili ono što im nedostaje za novorođenče. Proračunom za 2024. godinu povišen je i dosadašnji iznos jednokratne novčane potpore za sve roditelje: 600 eura za prvo dijete, 800 eura za drugo dijete te 1000 eura za treće i svako sljedeće dijete. Nadalje, svako dijete rođeno u tekućoj godini ostvaruje i pravo na božićnicu u iznosu od 100 eura. Takva inicijativa, uvedena 2018. godine kao prva u Republici Hrvatskoj, ima za cilj ublažiti financijski teret povezan s prvim koracima roditeljstva i potaknuti sigurno odrastanje novorođenčeta.

Grad Slavonski Brod predstavlja ove demografske mjere kao svoj doprinos stvaranju poticajnog okruženja za mlade obitelji. Očekuje se da će takve inicijative ne samo pomoći mladim obiteljima u ostvarivanju životnih ciljeva, već i doprinijeti dugoročnom razvoju grada kroz podršku obiteljskom životu te poticanje nataliteta.

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna
GRAD SLAVONSKI BROD

Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217

Kontakti Gradske uprave