fbpx
 
 

Gradska imovina na Korčuli kupljena je od strane Skupštine općine Slavonski Brod davne 1964. godine. Za vrijeme kada u Hrvatskoj vlada ratno stanje, a u Slavonskom Brodu živote gube mnogi Brođani i njihova djeca, dolazi do upisa sumnjivih potraživanja pojedinih tvrtki. Dugih sedamnaest godina, gradonačelnik Mirko Duspara, zajedno sa svojim suradnicima, borio se kako bi oslobodio Gradsko odmaralište na Korčuli od nezakonitih uknjižbi kojima se tereti gradska imovina. Konačno, na dan 20. svibnja 2022. godine, Općinski sud u Dubrovniku, Zemljoknjižni odjel u Korčuli donio je rješenje kojim se brišu založna prava pojedinih tvrtki na gradsku nekretninu na Korčuli. Povodom toga, danas je u prostorima Velike vijećnice Gradske uprave u Slavonskom Brodu gradonačelnik Mirko Duspara održao konferenciju za medije kako bi se očitovao o cijeloj situaciji i objavio kako Grad Slavonski Brod sada konačno može raspolagati imovinom na Korčuli u korist svih građana Slavonskog Broda i bez straha da može ostati bez iste. Svoje izlaganje gradonačelnik Mirko Duspara započeo je riječima:

„Danas je poseban dan, ova tiskovna ima posebnu važnost za nas i za Gradsku upravu jer su 20. svibnja brisane sve zabilježbe na Gradskom odmaralištu na Korčuli. Više nema niti jedne zabilježbe, što znači da je Grad vlasnik odmarališta na Korčuli… I kad smo mislili da je sve riješeno i da ide svojim tokom, 2018.  godine dobivamo presudu Vrhovnog suda koji ponovno vraća zabilježbe na odmaralište na Korčuli. Na kraju smo uspjeli dobiti spor i sve zabilježbe izbrisati. Dok smo se mi borili za imovinu grada Slavonskog Broda, „ugledni građani“ grada upisivali su zabilježbe i teretili Grad za nešto što nije bilo moguće ni po jednom zakonu u Republici Hrvatskoj, a računajući na to da to nije ničije i da svatko tko „pruži šapu“ može uzeti svoj dio. Cilj im je bio da dođu do pozicije gradonačelnika i nastave s rasipanjem gradske imovine... Ono što me posebno iznenađuje je da je naša oporba često i prije Grada znala za neke presude. Postavljali su podrugljiva pitanja, kao da su bili sretni što postoji mogućnost da Grad izgubi. Kakva to osoba trebate biti da likujete i prijavljujete svoj Grad i uživate u rušenju kućica koje su sve ove godine koristili građani Slavonskog Broda? Nije im to pošlo za rukom i neće im to poći za rukom.“

Tvrtke koje su devedesetih godina upisale svoje založno pravo na gradsku imovinu su Croatia banka d.d., Atlas Commerc d.o.o., Managment club d.o.o., JP Slavonijatrans te Mirko Katinić. Gradu Slavonskom Brodu je osnovna zadaća sačuvati gradsku imovinu i staviti ju u korist svih građana Slavonskog Broda. Unatoč tome što su uložena značajna sredstva u obrani gradske imovine, gradonačelnik Mirko Duspara svojom je ustrajnošću dokazao da su sudovi propustili utvrditi ništetnost zabilježbi unatoč Uredbi Vlade Republike Hrvatske iz 1992. godine koja nalaže kako je zabranjeno na takav način raspolagati imovinom, ali i da odmaralište na Korčuli pripada građanima Slavonskog Broda te da ne može biti predmet osobnih interesa.

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna
GRAD SLAVONSKI BROD

Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217

Kontakti Gradske uprave