fbpx
 
 

Četiri svijeće adventskog vijenca predstavljaju četiri nedjelje došašća. Svaka od njih ima posebni tradicionalni naziv i značenje. Na prvu nedjelju došašća prisjećamo se starozavjetnog proročanstva o dolasku obećanog Mesije i stoga se prva svijeća došašća zove „Prorok“. Duga svijeća naziva se „Betlehem“ jer se prisjećamo grada u kojem se rodio Mesija. U spomen na prve ljude koji su vidjeli i poklonili se novorođenom Mesiji, treću svijeću zovemo „Pastir“.

U čast svih onih koji su prvi objavili rođenje Mesije cijelom svijetu, četvrtu svijeću zovemo „Anđeoska“.

Ako pratite naš Adventski kalendar iz davnina, na blagdan svete Lucije i paljenjem 3. adventske svijeće, donijeli smo u Slavonski Brod Adventsku Zvijezdu u obliku slavonskobrodske Tvrđave, potaknuti legendama koje se prepričavaju diljem svijeta. Legende govore da su zvjezdaste utvrde tajanstveni otisci zvijezda koje simboliziraju anđele i arhanđele, a tako smo otvorili put ka četvrtoj nedjelji došašća i paljenju četvrte „Anđeoske“ svijeće na Adventu iz davnina.

Sam vijenac predstavlja vječnost i simbol je sunca, zemlje i Boga. U antičkom vremenu bio je simbol pobjede i časti, a izrađivao se od lovora i često i od hrastovog lišća. Ako pratite naš Adventski Dnevnik iz davnina, u njemu ćete pronaći priče o štovanju Hrasta u našoj tradiciji koji se smatra čarobnim drvetom u kojem živi mitski svijet Šume Striborove. Kružni oblik vijenca simbol je jedinstva i vječnosti i može se promatrati i kao prsten. Označava vječnost i znak je vjernosti. Zimzelene grane, koje u većini čine Adventski vijenac, simbol su nade jer označavaju trajnost i vječni život koji ne prestaje.

Adventski vijenac stoga posebno ističe narav došašća, a to je posveta svakog čovjeka vremenu priprave, poziv na ponovnu obnovu i iščekivanje blagdana Božića. U odnosu na svakodnevnost i rutinu, vrijeme došašća je izdvojeno vrijeme, ispunjeno posebnom radošću i nestrpljenjem.

"Upravo je došašće vrijeme u kojem iščekujemo dvostruki dolazak Isusa Krista. Kraljevstvo Božje je započelo već ovdje na Zemlji Kristovim rođenjem od Marije, navještajem Ivana Krstitelja i Isusovim propovijedanjem, ali Kraljevstvo Božje ima svoj konačni dovršetak u ponovnom Kristovom dolasku na kraju svijeta i vremena.

Upravo ovo vrijeme između Kristova zemaljskog života i njegova konačnog dolaska za kršćane je vrijeme priprave, molitve i budnosti da ih, kada Krist ponovno dođe, nađe spremne.

Stoga je došašće posebno vrijeme koje izlazi iz naše svakodnevnice. Ono je trenutak u kojem vjernici imaju priliku ući u pustinju vlastitog života i ujediniti svoj glas s onim Ivana Krstitelja koji pripravlja Kristov dolazak u adventskim liturgijskim tekstovima." - vlč. mr. Milan Dančuo

Na tom tragu Slavonski Brod je unatoč svim preprekama u 2020. odlučio ove godine uljepšati grad svjetlom Adventa iz davnina te ispreplesti tradiciju, umjetnost i kulturu Slavonskog Broda s nadama, željama i vjerom građana u boju i svjetliju budućnost.

Vjerujemo da ste svi koji ste ovih dana prolazili ulicama grada mogli osjetiti taj duh došašća kojeg smo i nazvali u Slavonskom Brodu Advent iz davnina, a u kojem je potrebno zapaliti svjetlo u svojoj duši i srcu i čuvati da se ne ugasi unatoč svim teškoćama koje su se slile na nas u 2020.

Zato ovog došašća, iako nema programa i druženja na gradskim trgovima i ulicama, svaki građanin na ulicama i cestama grada može biti uronjen u priču nade i dolazak novog svjetla Božića za novu 2021. godinu. Također, vjerujemo da ste se sad već upoznali sa Ivaninim stanovnicima Priča iz davnina koji su se ovog Adventa raširili gradom da vam uljepšaju dane te da ćete ih prepoznati na različitim lokacijama u gradu. Bilo bi nam drago da se slikate s njima i nastavimo zajedno graditi sjećanje na ovu ludu 2020 u albumu „iz davnina“.

Ako se još niste prošetali gradom ili niste u mogućnosti, pogledajte na ovom videu kako su Ivanine Priče iz davnina rasvijetlile grad ovih dana Došašća.

https://www.youtube.com/watch?v=E3Cts2N8nYw&list=PLTaMHnx-sGPIm484M8NAFejbN09rnaoQN&index=3

Zapalite i vi stoga četvrtu "Anđeosku" svijeću i uz audio priče i animirane filmove koje smo vam do sada poklonili, želimo vam da uživate u intimnom došašću 2020. u krugu svojih najmilijih i obitelji.

Kako bi se svi povezali u ljubavi, kada već nismo u mogućnosti povezati se susretima i zajedničkim blagovanjima, predlažemo da s nama dijelite svoje recepte i fotografije na društvenim mrežama uz oznake #adventizdavnina, #svjetlostizdavnina #slasticeizdavnina.

Ukoliko želite graditi s nama i Album iz davnina, pošaljite nam vaše fotografije i poruke na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., kako bi nastavili širiti priču svjetla slavonskobrodskih zvijezda Adventa iz davnina diljem svijeta!

Na ovim linkovima možete pratiti Adventski dnevnik iz davnina:

https://www.adventizdavnina.com

https://web.facebook.com/adventizdavnina

https://www.instagram.com/adventizdavnina/

#adventizdavnina

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna

Grad Slavonski Brod, Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217
Kontakti Gradske uprave