fbpx
 
 

pres1310h.jpgDanas su u Zagrebu i Slavonskom Brodu održane konferencije za medije na temu „Slavonski Brod na sudskoj dražbi“ na kojima je objavljena mogućnost da se vrijedna imovina grada Slavonskog Broda nađe na dražbi (koju je Općinski sud u Slavonskom Brodu sazvao za 27. listopada ove godine) ukoliko Vrhovni sud zaključi sudski spor u korist tvrtke „Novogradnja“ koja potražuje od Grada financijsku naknadu za građevinske radove na objektu bivšeg ferijalnog odmarališta na Korčuli koji je tek darovnicom Republike Hrvatske  2000. godine postao vlasništvo Grada.
Unatoč tome što su i Općinski i Županijski sud u Zagrebu 1997. godine  presudili u korist tadašnjeg vlasnika Republike Hrvatske pod obrazloženjem da se prijenosom nekretnine nije prenio i dug na novog vlasnika, iste sudske istance u Slavonskom Brodu su donijele presudu 2005. u korist „Novogradnje“ sa zateznom kamatom još od 1991., temeljem čega je pokrenut ovršni postupak nad imovinom Grada Slavonskog Broda.
Na temelju takvih nelogičnih sudskih odluka, osnovano se sumnja da se radi o nekolicini umreženih pojedinaca i skupina - ratnih profitera koji bi ovom ovrhom ishodili financijsku dobit za sebe te istovremeno oštetili Grad Slavonski Brod i unazadili njegov razvoj.
Vodstvo Grada do sada nije htjelo privlačiti veću medijsku pažnju jer je bilo uvjereno u korektnost i pravednost nadležnih institucija.

NELOGIČNE SUDSKE ODLUKE  POTIČU SUMNJE NA KORUPCIJU

No, zbog brojnih nelogičnosti u donošenju odluka, pojavile su se opravdane sumnje u korumpirano pravosuđe. Tako valja spomenuti da su se na svim instancama hrvatskog pravosuđa odluke donosile u neočekivano kratkim rokovima:  Županijski sud u Slavonskom Brodu odbio je žalbu Grada u roku mjesec dana, Vrhovni sud RH je donio presudu u roku 4 mjeseca, Ustavni sud u roku od 20 dana, a Upravni sud u roku od pet mjeseci.
Među brojnim nelogičnostima posebno se izdvaja i odluka Općinskog suda u Slavonskom Brodu prema kojoj je procjenu nekretnina izvršila slavonsko-brodska ispostava Porezne uprave, a ne kako je to uobičajeno, sudski vještak. Ta je procjena nekoliko puta manja od stvarne vrijednosti nekretnina, što je Grad tijekom postupka dokazivao ugovorima za prodaju susjednih nekretnina. Tako će se zemljišta na kojima je Grad planirao graditi brojne važne društvene objekte poput studentskog kampusa i veleučilišta, dječjeg vrtića, socijalnih stanova, hotela i dr. , čija je vrijednost oko 80 milijuna kuna, na sudskoj dražbi prodavati  za 19 milijuna kuna.

POTRAŽIVANJE ZA RADOVE NA KORUČILI NIJE DIO TEMELJNOG KAPITALA NOVOGRADNJE
Grad je 2008. godine došao do spoznaje da su sva potraživanja Novogradnje zapravo potraživanja Hrvatskog fonda za privatizaciju jer se u procesu pretvorbe vlasništva potraživanje koje je Novogradnja imala prema Ferijalnom savezu, odnosno Republici Hrvatskoj, nije upisalo u temeljni kapital ove građevinske tvrtke pa su time neupisana potraživanja postala potraživanja HFP-a. To je i  HFP potvrdio rješenjem iz rujna 2008., koje je potom ukinuto presudom Upravnog suda, a koja je donesena u manje od 5 mjeseci iako je prosječno trajanje postupka pred Upravnim sudom 4 godine.
Grad Slavonski Brod u ovom trenutku čeka odluku Vrhovnog suda RH kojem je podnesen zahtjev za zaštitu zakonitosti postupka od strane Glavnog Državnog odvjetnika Mladena Bajića.  Unatoč brojnim molbama vodstva Slavonskog Broda da interveniraju u ovom slučaju, ni premijer Sanader niti njegova nasljednica, premijerka Kosor nisu reagirali.
Ipak, gradonačelnik Duspara je istaknuo dobru suradnju s Državnim odvjetništvom, a jučer se sastao i s predstavnicima Ministarstva pravosuđa.
Pod osnovanom sumnjom korupcije službeno je upućen i dopis Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, tzv. osječkoj podružnici hrvatskog FBI-a. U nju se polaže nada da će ubrzo provjeriti sve detalje vezane uz predanu dokumentaciju i u što skorijem roku očitovati o korupciji u ovom slučaju.

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna

Grad Slavonski Brod, Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217
Kontakti Gradske uprave