fbpx
Ispis
Kategorija: Prijedlozi

Slavonski Brod ima podosta ličnosti, što živućih, što pokojnih,  koje su svojim radom i djelom promovirale grad, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Mislim da bi bilo primjereno na nekakav način odati im poštovanje za sve što su učinili za naš grad. Predlažem da se napravi nešto slično što je Zagreb napravio na Jarunu. Duž staze se nalaze aluminijske table, a na svakoj tabli se nalazi ime jedne ličnosti s kratkim životopisom i slikom. Na primjer, dobra lokacija za ovakav pothvat bila bi uz stazu prema Poloju. Time bi i budući naraštaji, dok idu prema omiljenom kupalištu, sigurno upamtili mnoga imena brodskih velikana. Vjerujem da ovakav projekt ne bi bio preveliki financijski zalogaj, a zaista bi pokazao da Brođani cijene ljude koji su dio svog života nesebično ugradili u napredak grada.

ODGOVOR: 12.07.2011.:

Zahvaljujemo na prijedlogu za odavanja poštovanja osobama što su svojim radom i djelom promovirale i zadužile Slavonski Brod. 
Podsjećamo da je Grad Slavonski  Brod i dosad pokazivao da zna cijeniti svoje velikane i odužiti im se na dostojan način. Tako su u parku u blizini Franjevačkog samostana postavljena spomen- poprsja znamenitim Brođanima: Vladimiru Beciću, Vladimiru Filakovcu, Ivanu Domcu, Dragutinu Tadijanoviću, fra Ivanu Velikanoviću, a poprsja i spomen-ploče nizu zaslužnih sugrađana na drugim lokacijama, kod škola koje nose njihova imena i njihovih rodnih kuća (Hugo Badalić, Đuro Pilar, Mia Čorak Slavenska, Aurelija Kuss-Bogdanović, Bela pl. Panthy, Tomo Matić i dr.).  
POred toga, Grad je akademiku Dragutinu Tadijanoviću uredio Spomen-dom u Starčevićevoj ulici, Ivani Brlić Mažuranić podignut je spomenik na središnjem trgu, a otkupom kuće Brlić na Korzu omogućit će se i uređenje Muzeja Ivane Brlić Mažuranić.

GRAD  SLAVONSKI   BROD

Djelomicno_rijes.gif