fbpx
Ispis
Kategorija: Prijedlozi

 PRIJEDLOG:

Matija <Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.>

Poštovani, obraćam Vam se sa prijedlogom da rimskom naselju Marsvnnia (Marsonija) koje je postojalo na prostoru današnjeg Slavonskog Broda odamo priznanje koje do danas nažalost još uvijek nema.
Naime, putujući gradovima diljem Hrvatske, primjetio sam da određeni gradovi koji imaju rimske korijene imaju ulice koje podsjećaju na slavnu prošlost. Tako Sisak ima Ulicu Oktavijana Augusta (u antičko doba grad Siscia), Osijek ima Ulicu cara Hadrijana (u antičko doba grad Mvrsa), Split ima Ulicu cara Dioklecijana (u antičko doba grad Aspalathos), a u Vinkovcima se nalazi Ulica careva Valensa i Valentinijana (u antičko doba grad Cibalia).
Osim toga, Slavonski Brod je srednjoeuropski grad, a mnogi srednjoeuropski gradovi i izvan Hrvatske imaju ulice koje nose nazive po rimskim prvacima ili po vlastitom imenu iz rimske povijesti.
Slijedom navedenog, predlažem da se u Slavonskom Brodu jedna od važnijih ulica nazove po rimskom caru Vespazijanu budući da je za vrijeme vladavine istog našem davnom sugrađaninu Likaju izdana poznata rimska vojnička diploma kojom se njemu priznaje rimsko građansko pravo. Navedena diploma je pronađena u Savi u blizini Slavonskog Broda, a na njoj se spominje car Vespazijan kao i naziv Likajevog rodnog mjesta - Marsvnnia.
S obzirom na to da nas je rimska civilizacija u mnogočemu zadužila te da smo ponosni na kontinuitet postojanja naseobine na području našeg grada, nadam se da ćete moj prijedlog uzeti u razmatranje te ga u konačnici i uvažiti.
S poštovanjem!

ODGOVOR: 12.10.2010.

Poštovani,
Zahvaljujemo se na Vašem prijedlogu koji smo uputili Komisiji za imenovanje ulica, trgova i naselja na području Grada Slavonskog Broda. Komisija se sastaje prema potrebi po zahtjevu građana za imenovanje ulica prije sjednica Gradskog vijeća.
 
S poštovanjem,
 
UO za lokalnu samoupravu
 

Rijesen.gif