fbpx
Ispis
Kategorija: Opskrba el. energijom, plinom i vodom

Živim u naselju Slavonija II i primamo račune koji nemaju veze sa zdravim razumom. Račun od Brod plina za 10. mjesec mi je:

1. Fiksni trošak koji uključuje održavanje kotlovnica i iznosi 194,54 kn. Ne znam šta mi tu plaćamo. Ako je Brod plin preuzeo te stanice neka ih i obnavlja. Ima cijenu plina.

2. Grijanje 185,23 kn, što je i u redu. Ugrađeni su mjerači.

3. Obračun energije za toplu vodu je 403,12 kn.

Kako moja obitelj može potrošiti za 10. mjesec ukupno vode 162,94 kn (račun od Vodovoda), a samo energiju za obračun tople vode 403,12 kn? Mora da vam negdje ispuštaju ventili !? Molim da mi netko odgovori kako bi mogao biti riješen problem s računom Brod-plina, pogotovo s tom energijom za obračun tople vode?

Odgovor: 24.11.2011.:
Poštovani,
Temeljem prigovora našeg korisnika odgovaramo kako slijedi:

Dio računa za toplinsku energiju čini obračun snage (fiksni trošak) koji uključuje održavanje postrojenja, održavanje i umjeravanje mjerila toplinske energije, troškove usluge obračuna  i dr.

Obračun energije za toplu vodu vrši se temeljem mjerenja potrošnje isporučene energije  za zagrijavanje tople vode na zajedničkom mjerilu (kalorimetru). Temeljem prigovora korisnika izvršili smo provjeru rada kalorimetra prilikom koje je utvrđena ispravnost u radu  kalorimetra  kod mjerenja potrošnje toplinske energije za zagrijavanje tople vode.  Nadalje, prema obračunu korisnik je za mjesec listopad 2011.g potrošio 963,93 kWh energije za zagrijavanje tople vode za četiri prijavljena člana kućanstva, a izvršenom analizom potrošnje energije za zagrijavanje tople vode za korisnika u 2010. i 2011.godini vidljivo je da je korisnik za mjesec ožujak 2011.g., prosinac 2010.g., te za isti mjesec prošle godine (listopad 2010.g) imao čak i veću potrošnju energije za zagrijavanje tople vode nego za mjesec listopad 2011.godine, kao i približnu potrošnju kod nekoliko prijašnjih mjeseci. 

Iz naprijed navedenog vidljivo je da se radi o uobičajenoj potrošnji toplinske energije za zagrijavanje tople vode za korisnika u ovom periodu ogrjevne sezone. Važnu ulogu kod obračuna toplinske energije za zagrijavanje tople vode ima i točna prijava članova kućanstva. Sukladno tome, predstavnik suvlasnika od Brod-plina ukoliko to zatraži može dobiti za svaki mjesec po ulazima  ispis broja članova kućanstva za svaki stan radi provjere prijave članova. Naposljetku, važnu ulogu kod obračuna toplinske energije za zagrijavanje tople vode ima nova cijena toplinske energije koja od  01.10.2011.g. iznosi 0,34 kn/kWh bez PDV-a (stara cijena  0,23 kn/kWh), što je utjecalo na iznos za energiju za zagrijavanje tople vode.

S poštovanjem, Brod-plin d.o.o.

Djelomicno_rijes.gif