fbpx
Ispis

Posjet Predsjednice

Predsjednicu Republike Hrvatske, Kolindu Grabar Kitarović dočekali su danas u Slavonskom Brodu župan Brodsko-posavske županije, dr. sc. Danijel Marušić, zamjenik gradonačelnika, Hrvoje Andrić, te zamjenica gradonačelnika Grada Slavonskog Broda, Tea Tomas. Sastanak se održao u Velikoj vijećnici Gradskog vijeća, a na sastanak su bili pozvani predstavnici udruga i aktivisti, predstavnici HVIDRE, načelnici općina, saborski zastupnici, učenici koji su snimili film „Brod zove u pomoć“ te predstavnici Gradskog vijeća svih političkih opcija, predsjednik Gradskog vijeća i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća.

Tema razgovora je bila onečišćenje zraka u Slavonskom brodu i okolicu, odnosno kako smanjiti onečišćenje zraka na najmanju moguću razinu nakon posjeta Ruskoj federaciji i sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Predsjednica je o rješenju problema izjavila: „Držim da je to jedno od najznačajnijih, osim naravno i svih drugih gospodarskih poslova i ugovora koje se sklapalo, meni jedno od najdražih rješenja, odnosno onoga što je proisteklo iz mojih sastanaka s predsjednikom Putinom i ranijih razgovora s ministrom Lavrovom i drugim dužnosnicima.“ Dodala je da je Ruska federacija u potpunosti posvećena tome da se problem riješi i da će rafinerija u Brodu s bosanske strane napraviti modernizaciju, odnosno prebacivanje na korištenje plina.

Protokol između resornih ministarstava u Republici Hrvatskoj i Republici Srpskoj bi trebao biti uskoro potpisan, a iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike dolazi informacija da bi se to moglo dogoditi na samom kraju listopada, odnosno već kroz nekoliko dana. Nakon toga bi se krenulo u realizaciju projekta između Optima grupe, odnosno Zarubežnjefta, koji je vlasnik rafinerije i Croduxa, s hrvatske strane, kao registriranog opskrbljivača plinom. Doći će do prenamjene trenutnog produktovoda od Slobodnice do Slavonskog Broda, a još bi trebalo izraditi i dio cijevi do same rafinerije te će se produktovod tako pretvoriti u izravni plinovod kojim će se onda plinoficirati isključivo rafinerija u Brodu. Predsjednica je istaknula da nije riječ o plinofikaciji cijele Republike Srpske niti države Bosne i Hercegovine, već isključivo jednog komercijalnog objekta s druge strane granice. Zajednički nazivnik na sastanku svih ideja i prijedloga od strane svih sudionika bila je plinofikacija. Zamjenik gradonačelnika, Hrvoje Andrić, u ime Grada Slavonskog Broda, pozdravio je svaki konkretan korak ka rješavanju problema onečišćenja zraka te da se sada iščekuje također konkretno pristupanje realizaciji projekta.

Na kraju, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se zahvalila učenicima (Leon Ferić, Hrvoje Birtić i Luka Safunđić) koji su napravili film o zagađenju u Slavonskom Brodu „Brod zove u pomoć“ te istaknula da je rad učenika i rad udruga visoko profilirao ovaj problem, da je upravo ovakav angažman u lokalnoj zajednici pozitivan primjer kako se može doprinijeti kvaliteti života u svojoj okolini i kako inicijative mogu biti vrlo pozitivne.
 

01_IMG_8978_resize.JPG 02_IMG_8956_resize.JPG 03_IMG_8955_resize.JPG

04_IMG_8965_resize.JPG 05_IMG_4445.JPG 06_IMG_4446.JPG

07_IMG_4448.JPG 08_IMG_4451.JPG