fbpx
Ispis
Nova godina, stari problem

Ministarstvo zaštite okoliša i Uprava Rafinerije nafte Brod uistinu su se potrudili uvjeriti javnost kako je remontom rafinerije započelo barem djelomično rješavanje problema onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu. Ipak, od prvog dana remonta moglo se naslutiti da će Brođani, na žalost, i dalje udisati onečišćeni zrak. Sumnju je potvrdio gusti bijeli oblak dima koji svakodnevno izlazi iz dimnjaka rafinerije.
 
Veći dio blagdana građani Slavonskog Broda proveli su udišući zrak onečišćen benzenom i lebdećim česticama, a da to nisu mogli ni službeno potvrditi. Naime, u vrijeme očitanja najvećih koncentracija štetnih tvari u zraku dogodio se kvar na prijenosu podataka s mjerne postaje. Podatci o onečišćenju pojavili su se naknadno. 
 
Unatoč svim željama nova 2013. godina Brođanka i Brođanima za sada nije donijela čist zrak.
U prva dva dana nove godine , 1. i 2. siječnja, nije prošao niti jedan sat bez zabilježene prekomjerne koncentracije benzena i lebdećih čestica.
 
Prema posljednjim podatcima mjerne postaje Slavonski Brod u 11,00 sati satna koncentracija lebdećih čestica PM 2.5 u zraku iznosila je 43,2 µg/m3- granična vrijednost je 25 µg/m3. Istovremeno, koncentracija benzena iznosila je 7,8 µg/m3- granična vrijednost je 5 µg/m3.
 
Ovim putem ponovno se upozoravaju svi građani da svakako prate podatke o kakvoći zraka u Slavonskom Brodu do kojih mogu doći i putem službene web stranice Grada Slavonskog Broda.