fbpx
Ispis
Naziv projekta:
Lunch Box„Lunch Box, faza III.“ - školska prehrana za učenike u riziku od siromaštva u osnovnim školama u Slavonskom Brodu
Korisnik:
Grad Slavonski Brod
Partneri u projektu:
- Osnovna škola Antun Mihanović
- Osnovna škola Blaž Tadijanović
- Osnovna škola Bogoslav Šulek
- Osnovna škola Dragutin Tadijanović
- Osnovna škola Đuro Pilar
- Osnovna škola Hugo Badalić
- Osnovna škola Ivana Brlić Mažuranić
- Osnovna škola Ivan Goran Kovačić
- Osnovna škola Vladimir Nazor
Kratki opis projekta:

Provedbom projekta „Lunch Box, faza III:“ - školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva u osnovnim školama u Slavonskom Brodu Grad Slavonski Brod kao nositelj projekta nastoji osigurati djeci koja se smatraju u riziku od siromaštva školsku užinu, koja je često i jedini obrok djeci za cijeli dan. Na ovaj način se djeci pruža osjećaj sigurnosti, te se doprinosi pozitivnom okruženju za njihovo socijalno uključenje u vršnjačke skupine te se vrši prevencija za neželjene posljedice nedostatne i/ili nezdrave prehrane kao što su društveni i psihološki poremećaji u rastu i razvoju, umor, iscrpljenost i demotiviranost za obrazovanje.  

Stručne skupine koje su se sastojale od nastavnika, pedagoga/psihologa i ravnatelja definirali su sljedeće kriterije kao temeljne za određivanje statusa djece kao osoba u riziku od siromaštva:

 1. Isključenost s obzirom na obiteljsku strukturu:
  1. Djeca iz višečlane obitelji (obitelj s troje i više djece)
  2. Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi djeca koja se nalaze na skrbi izvan vlastite obitelji (npr. u udomiteljskoj obitelji)
  3. Djeca s poremećajem u ponašanju
  4. Djeca iz jednoroditeljskih obitelji
 2. Isključenost s obzirom na ekonomski status
  1. Djeca korisnika zajamčene minimalne naknade ili druge naknade sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi (doplatak za pomoć i njegu, osobna invalidnina i sl.)
  2. Djeca iz obitelji koje su korisnici prava na doplatak za djecu
  3. Djeca kojoj su jedan ili oba roditelja nezaposleni
 3. Isključenost s obzirom na identifikaciju
  1. Djeca romske i/ ili ostalih nacionalnih manjina
 4. Isključenost s obzirom na zdravstveni status i / ili invaliditet
  1. Djeca s teškoćama u razvoju/težim zdravstvenim teškoćama
  2. Obitelji u kojoj je jedan ili oba roditelja (članovi obitelji) teže bolesna/osobe s invaliditetom
 5. Ostala područja isključenosti 

5.1. Djeca iz obitelji u riziku od siromaštva, koja se po osobnoj procjeni djelatnika škole ili centra za socijalnu skrb, nalaze u nepovoljnim osobnim, socijalnim i materijalnim okolnostima

Projekt „Lunch Box, faza III.“ provodi se u okviru otvorenog poziva za dostavu projektnih prijedloga „Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva - školska godina 2018.-2019.“ za koji Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku obnaša ulogu posredničkog tijela prve razine. Ovaj instrument provodi se u okviru Fonda europske pomoći za najpotrebitije, eng. Fund for European Aid to the Most Deprived (FEAD), koji podupire aktivnosti država članica EU u pružanju materijalne pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Operativni program za hranu i osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014-2020 predstavlja osnovni strateški dokument za korištenje i provedbu FEAD-a.
Cilj:
Ublažiti najgori oblik dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći u vidu podjele hrane u školama za 1.520 djece u siromaštvu ili u riziku od siromaštva koja pohađaju osnovne škole u Slavonskom Brodu.
Očekivani rezultati projekta:
1.520 učenika koji su kategorizirani u skupinu djece u riziku od siromaštva i pohađaju jednu od 9 osnovnih škola u Slavonskom Brodu, svakodnevno za vrijeme trajanja školske nastave u školskoj godini 2018./2019. dobivaju podršku u vidu raznovrsne, hranjive i zdrave školske užine te ostvaruju jednakost i osjećaj pripadnosti u odnosu na druge učenike.
Ukupna vrijednost projekta:
1.499.691,03 kn
Iznos EU potpore:
1.499.691,03 kn
Razdoblje provedbe projekta:
03.09.2018. do 26.07.2019.
Kontakt osobe za više informacija:
Vedrana Lojen, mag.educ., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Anita Vačić, mag.oec., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Napomena:
„Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Grada Slavonskog Broda.“
 
fond naj  min demo

Korisnik

mt_ignore
Grad Slavonski Brod

Partner u pripremi i provedbi projekta
mt_ignore