fbpx
Ispis
Naziv projekta:
Lunch Box

Lunch Box, faza VI - Školska prehrana za učenike u riziku od siromaštva u osnovnim školama u Slavonskom Brodu

Korisnik:
Grad Slavonski Brod
Partneri u projektu:
 1. Osnovna škola Antun Mihanović
 2. Osnovna škola Blaž Tadijanović
 3. Osnovna škola Bogoslav Šulek
 4. Osnovna škola Dragutin Tadijanović
 5. Osnovna škola Đuro Pilar
 6. Osnovna škola Hugo Badalić
 7. Osnovna škola Ivana Brlić Mažuranić
 8. Osnovna škola Ivan Goran Kovačić
 9. Osnovna škola Vladimir Nazor
Kratki opis projekta:

Provedbom projekta Lunch Box, faza VI - školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva u osnovnim školama u Slavonskom Brodu Grad Slavonski Brod kao nositelj projekta nastoji osigurati djeci koja se smatraju u riziku od siromaštva školsku užinu, koja je često i jedini obrok djeci za cijeli dan. Na ovaj način se djeci pruža osjećaj sigurnosti, te se doprinosi pozitivnom okruženju za njihovo socijalno uključenje u vršnjačke skupine te se vrši prevencija za neželjene posljedice nedostatne i/ili nezdrave prehrane kao što su društveni i psihološki poremećaji u rastu i razvoju, umor, iscrpljenost i demotiviranost za obrazovanje. 

Stručne skupine koje su se sastojale od nastavnika, pedagoga/psihologa i ravnatelja definirali su sljedeće kriterije kao temeljne za određivanje statusa djece kao osoba u riziku od siromaštva:

 1. Minimalno 90% sve uključene djece u projekt čine djeca iz obitelji koje su korisnice prava na doplatak za djecu
 2. Maksimalno 10% sve uključene djece u projekt  čine djeca iz jedne od sljedeće tri kategorije: (1) Djeca iz višečlane obitelji (obitelj s troje i više djece); (2) Djeca iz jednoroditeljskih obitelji (isključivo djeca s jednim roditeljem upisanim u rodni list, ili ukupno skrbništvo samo jednog roditelja (dijeljeno skrbništvo nije prihvatljivo) ili djece umrlog roditelja) i/ili (3) Djeca iz obitelji u riziku od siromaštva, koja se po osobnoj procjeni djelatnika škole ili centra za socijalnu skrb, nalaze u nepovoljnim osobnim, socijalnim i materijalnim okolnostima, a razlog nije činjenica da su iz višečlane ili jednoroditeljske obitelji.

Na temelju objektivnih i subjektivnih kriterija odnosno dojmova o obiteljskoj i materijalnoj situaciji učenika stečenih tijekom svakodnevnog kontakta s djecom i povremenom komunikacijom s roditeljima, škole su utvrdile postojanje 992 učenika koji pohađaju jednu od 9 uključenih škola u školskoj godini 2021./2022., a mogu se svrstati u skupinu djece u riziku od siromaštva sukladno gore navedenim kriterijima.

Projekt Lunch Box, faza VI. provodi se u okviru otvorenog trajnog poziva na dostavu projektnih prijedloga „OSIGURAVANJE ŠKOLSKE PREHRANE ZA DJECU U RIZIKU OD SIROMAŠTVA (školska godina 2021.-2022).“ za koji Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike obnaša ulogu Upravljačkog tijela. Ovaj instrument provodi se u okviru Fonda europske pomoći za najpotrebitije, eng. Fund for European Aid to the Most Deprived (FEAD), koji podupire aktivnosti država članica EU u pružanju materijalne pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Operativni program za hranu i osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014-2020 predstavlja osnovni strateški dokument za korištenje i provedbu FEAD-a.

Cilj:
Ublažiti najgori oblik dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći u vidu podjele hrane u školama za 992 djece u siromaštvu ili u riziku od siromaštva koja pohađaju osnovne škole u Slavonskom Brodu.
Očekivani rezultati projekta:
992 učenika koji su kategorizirani u skupinu djece u riziku od siromaštva i pohađaju jednu od 9 osnovnih škola u Slavonskom Brodu, svakodnevno za vrijeme trajanja školske nastave u školskoj godini 2021./2022. dobivaju podršku u vidu raznovrsne, hranjive i zdrave školske užine te ostvaruju jednakost i osjećaj pripadnosti u odnosu na druge učenike.
Ukupna vrijednost projekta:
999.943,35 kn
Razdoblje provedbe projekta:
06.09.2021. do 06.07.2022.
Kontakt osobe za više informacija:
Vesna Zlatarević, mag. prim. ed., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Monika Prgomet, mag.oec., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Napomena:
„Sadržaj objave isključiva je odgovornost Grada Slavonskog Broda.“
 

 mt_ignore
Europska unija
Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD)

fond naj  min demo

Korisnik

mt_ignore
Grad Slavonski Brod

Partner u pripremi i provedbi projekta
mt_ignore