Servis 48 sati

Parkiranje na označenim mjestima za invalide

Objavljeno: 26. listopada 2010.

Poštovani, zanima me da li parkiranje ispred velikih trgovačkih centara na mjesta označena za invalide spada u nadležnost naše drage policije ili je stvar koju (ne)mora kontrolirati sam trgovački lanac? Naime redovito ispred svih  trgovačkih lanaca na označena parking mjesta za invalide parkiraju osobe koje nemaju veze sa invalidnosti - tko i kako može stati u kraj toj priči koja traje i traje?

ODGOVOR: 27.10.2010.

Parkirališta ispred velikih trgovačkih lanaca su vlasništvo istih i time ne pripadaju javno-prometnoj površini odnosno nerazvrstanoj cesti definiranoj u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Trgovački centri su parkirališta u svom vlasništvu izgradili i uredili za                        potrebe svojih korisnika i na njima je da odrede na koji će se način parkirališta koristiti i da li će oni koji krše pravila određena postavljenom prometnom signalizacijom biti sankcionirani.

Upravni odjel za komunalni sustav i komunalno redarstvo

ODGOVOR: MUP, Policijska uprava Brodsko posavska: 27.10.2010.

Poštovani, U vezi vašeg upita izvješćujemo vas da policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod postupaju prema nepropisno parkiranim vozilima na parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom ispred trgovačkih centara sukladno čl. 84. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, što će nastaviti i ubuduće. Za napomenuti je, da smo voditeljima trgovačkih centara skrenuli pozornost da u slučaju parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom, vozila koja nemaju istaknuti znak pristupačnosti izvijeste policiju, koja će postupiti prema nepropisno parkiranim vozilima. Do sada smo proveli preventivno – represivne akcije u suradnji s Udrugom invalida i voditeljima trgovačkih centara kojom prilikom smo postupali prema nepropisno parkiranim vozilima što ćemo nastaviti i u narednom razdoblju, kako bi se riješio problem nepropisnog parkiranja, posebno na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom.

Rijesen.gif