Održan prijem za istaknute brodske sportaše

Objavljeno: 19. rujna 2019.

IMG 0002 resize

Danas je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, zajedno sa zamjenicima Hrvojem Andrićem i Teom Tomas, održao prijem za istaknute brodske sportaše predstavnike BK „Radnički“, Vanesu Tot – članicu KKK „Marsonia“, Antuna Novakovića i Marka Lipovca – članove KKK „Olimpik“, Lukasa Jurakića – člana ŠK „Đuro Đaković“, Kristijana i Tomislava Katušića – članove KBK „Omega“, Jana i Petru Mikulić – članove KBK „Tigar Brod“, Gabrijela Veočića – člana BK „Brod“, predstavnike MOK „Marsonia“, članove KK „Zanatlija“ te Lorenu Šeremet i Filipa Orkića – članove AK „Marsonia“, povodom ostvarenih velikih sportskih rezultata.

U natjecateljskoj sezoni 2018./2019., nakon šestog, finalnog kola 1. Hrvatske boksačke lige, boksački klub "Radnički" postao je prvak Hrvatske čime je ostvaren povijesni rezultat za slavonskobrodski boks. 

Sjajan je bio i kajak kanu klub "Olimpik" koji je u tekućoj je sezoni obranio naslove prvaka Hrvatske u kategorijama kadeta, juniora i seniora te je tako 4. godinu u nizu najbolji hrvatski klub. U pojedinačnom kupu Republike Hrvatske imali su najviše pojedinačnih pobjednika, a zbrojem bodova to su postali: Luka Lipovac, Noa Marić, Antonela Orkić, Andrea Heđeš, Antonio Pavlešin i Fran Holjevac. Činjenica je da su u reprezentaciji Hrvatske imali osam članova što je najviše od svih u Hrvatskoj, a ujedno je to i rekordan broj od osnutka kluba. Za reprezentaciju su nastupali: Antun Novaković i Marko Lipovac - seniori, David Aračić i Denis Folvarek - juniori, Leona Pavlešin i Mihael Galetović - U-16, Antonela Orkić i Luka Lipovac - U-15. Posebno vrijedi istaknuti kako su Antun Novaković i Marko Lipovac kandidirali za odlazak na olimpijske igre na svjetskom prvenstvu koje je bilo najjače u povijesti kajaka i kanua sa zastupljenošću 101 države iz cijelog svijeta i oko 1500 sportaša. Antun je osvojio 11. i 23. mjesto, a Marko 26. mjesto. Na posljednjem ovosezonskom natjecanju Antonela Orkić i Leona Pavlešin osvojile su 6. mjesto u A finalu među najboljim kajakašicama svijeta uzrasta U-16.

Također, brodska kanuistica Vanesa Tot, članica kajak kanu kluba "Marsonia" ostvarila je svoje prvo seniorsko finale, što označava i prvo žensko finale za Hrvatskoj. Ona je tako postala osma najbrža kanuistica na svijetu. Osim što je nastupila u A finalu na 500m, ona je izveslala i nove osobne te hrvatske rekorde. Osim nastupa na 500m, Vanesa je nastupila i na 200m (riječ je o olimpijskoj disciplini). U polufinalu je osvojila 7. mjesto te tako zaključila svoj nastup na seniorskom prvenstvu. Ovo je čak treće finale za Vanesu na svjetskim prvenstvima (dva je veslala ranije u 8. mjesecu na svjetskom U23, osvojila je 7. mjesto na 200m (olimpijska disciplina) te 6. mjesto na 500m te iza sebe ima još dva europska A finala (osvojila je dvaputa 5. mjesto). Posljednjeg dana svjetskog prvenstva u Szegedu natjecala se u utrci na 5000 metara u kanuu jednokleku, a Vanesa je u navedenoj disciplini osvojila deveto mjesto.

Lukas Jurakić, član šahovskog kluba "Đuro Đaković" na juniorskom pojedinačnom prvenstvu Hrvatske do 17 godina, održanom u Vinkovcima od 22. do 28. srpnja 2019. godine sa 6,5 bodova iz devet partija osvaja naslov prvaka Hrvatske. U navedenoj konkurenciji nastupilo je 44 natjecatelja, a s obzirom da je Lukas 2004. godište i inače nastupa i u kadetskoj konkurenciji, uspjeh je tim veći. Od 1. rujna 2019. na međunarodnoj rejting listi (FIDE) Lukas je najbolje plasirani kadet u Hrvatskoj.

I dalje sjajni na natjecanju u Osijeku bili su Kristijan Katušić i Tomislav Katušić, članovi kickboxing kluba „Omega“. NaimeKristijan Katušić je u svojoj kategoriji (senior 69 kg) u ožujku na natjecanju osvojio titulu prvaka Hrvatske u light contactu. Također, na istom natjecanju osvaja drugo mjesto i titulu vice prvaka Hrvatske u disciplini point fight. Njegov brat, Tomislav Katušić (senior (69 kg) na istom natjecanju osvaja titulu prvaka Hrvatske u disciplini point fight. 

Gabrijel Veočić, član boksačkog kluba „Brod“, juniorski viceprvak Europe, osvojio je i  brončanu medalju u srednjoj kategoriji na Europskom prvenstvu, koje se održalo u Bugarskoj (od 1. do 11.rujna). Podsjećamo da je Gabrijelu ovo već treća Europska medalja (2016., 2017. i 2019.). U iznimnoj jakoj konkurenciji ove olimpijske discipline nastupilo je 339 boksača iz 37 zemalja.

Jan i Petra Mikulić, članovi kickboxing kluba „Tigar Brod“ ostvarili su izvrsne rezultate na Svjetskom kupu u Mađarskoj, jednom od najistaknutijih turnira u svijetu koji je ove godine okupio više od tri tisuće boraca. Petra se tako okitila srebrom, a Jan broncom. Jan je višestruki prvak Hrvatske u kik-boksu, savate boksu i te-kvon-dou, osvajač Svjetskog i pobjednik Hrvatskog kupa, dok je Petra višestruka prvakinja Hrvatske u te-kvon-dou i savateu, europska prvakinja, osvajačica Svjetskog kupa i dvostruka viceprvakinja Hrvatske u kik-boksu. Zajedno su osvojili 120 medalja. Na prvenstvu Hrvatske u kickboxingu održanom u lipnju u Omišu, Jan je postao prvak Hrvatske. Osim toga Jan je i vicepravak Europe u svoj kategoriji. 

Odbojkaši MOK Marsonije ostavili su iza sebe izvrsnu sezonu u 2. Hrvatskoj odbojkaškoj ligi – ISTOK u kojoj se natječu 4 godine, a Grad Slavonski Brod trebao bi tako imati predstavnika u najvišem rangu odbojkaškog natjecanja za muškarce jer je MOK Marsonia službeno u Superligi od sljedeće sezone. Ove godine u vrlo izjednačenoj 2. ligi, koja broji devet klubova, ostvarili su 15 pobjeda i samo jedan poraz. Osvojili su naslov prvaka, izborili kvalifikacije i kvalificirali se u Superligu.

Lorena Šeremet i Filip Orkić, članovi atletskog kluba "Marsonia" ostvarili su zapažene rezultate na IWCH Zagreb Meetingu 2019 – 69. Memorijal Borisa Hanžekovića. Lorena je tako osvojila 2. mjesto u skoku u dalj (4. razredi), a Filip Orkić je na istom turniru, osvojio 1. mjesto na 600 metara (6. razredi) a sudjelovao je i na Državnom prvenstvu u krosu za 5. Razrede gdje je također osvojio 1. mjesto.

Kuglački klub “Zanatlija Slavonski Brod” sljedeće sezone nastupa u 2. HKL Istok. U sezoni 2018./2019. na prvenstvima u Republici Hrvatskoj postizali su značajne rezultate. Njihov Lovro Buzov na Svjetskom prvenstvu u Češkoj treći igrač svijeta u kategoriji U18. Na ekipnom Svjetskom prvenstvu U18 reprezentacija završila na 5. mjestu. U ožujku su obranili naslov ekipnog prvaka Hrvatske U23, ali su i na prvenstvu u Delnicama postali ekipni prvak Hrvatske i u kategoriji U18.

Gradonačelnik je čestitao svim prisutnim sportašima te im je poželio sreću u daljnjem radu. 

IMG_0002_resize.JPG IMG_0003_resize.JPG IMG_0004_resize.JPG

prijem.JPG