Otvorena izložba u povodu stogodišnjice rođenja Branka Ružića

Objavljeno: 13. rujna 2019.

izl resize

Jučer je povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja istaknutog hrvatskog kipara Branka Ružića otvorena izložba "Vrata varijacije" koja se održava od 12. rujna do 9. listopada 2019. u Likovnom salonu Vladimir Becić u Slavonskom Brodu. Posjetitelji tako imaju priliku vidjeti desetak Ružićevih radova s temom vrata, nakon čega se izložba seli u Gradski muzej Sisak. Riječ je o kompozicijama najčešće osam ili deset odvojenih dijelova, reljefnih polja, koji tvore cjelinu vratnica. Zastupljeni su svi materijali u kojima se umjetnik izražavao: drvo, bronca, kaširani papir, terakota pa čak i konac na platnu. 

Na izložbi su predstavljeni Ružićevi radovi iz fundusa Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, Moderne galerije u Zagrebu i dviju privatnih zbirki. 
 
Na izložbi se premijerno prikazuje i dokumentarni film "Vrijeme nije pomoglo" koji govori o reljefu Vrata što ga je Ružić izradio u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak 1984. godine. Film pruža uvid u znanstveno-stručna istraživanja koja prethode zahvatima na skulpturama na otvorenom. 
 
Autorice izložbe su Romana Tekić i dr. sc. Sagita Mirjam Sunara. Likovni postav potpisuje Vedran Perkov, a za grafičko oblikovanje zaslužan je Nikola Križanac. 
 
Izložbu je svečano otvorio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić. 
 

IMG_8963_resize.JPG IMG_8964_resize.JPG IMG_8968_resize.JPG

IMG_8969_resize.JPG IMG_8970_resize.JPG IMG_8972_resize.JPG

IMG_8973_resize.JPG IMG_8974_resize.JPG IMG_8979_resize.JPG

izl_resize.JPG